Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


SOSTINĖS KAIMYNAI
Vilniaus spindesys, Šalčininkų skurdas: kodėl ne visos savivaldybės sugeba pasišildyti sostinės spinduliuose?
IQ
Pixabay
Beveik Vilniaus bokštai.

Sostinės trauka ir ekonominė galia neišsitenka miesto administracinėse ribose, ir tai duoda naudą aplinkinėms savivaldybėms – verslas jose kuria naujas darbo vietas arba gyventojai dirba Vilniaus įmonėse, o jų sumokėti mokesčiai byra į savivaldybės, kurioje gyvena, o ne dirba, biudžetą.

Vilniaus miestas ribojasi su dviem, Trakų ir Vilniaus rajonų, savivaldybėmis, tačiau artimoms kaimynėms priskiriame Elektrėnus, Šalčininkus ir Širvintas, kurių centrai nuo Gedimino pilies nutolę iki 50 kilometrų.

Geriausiai atrodo Trakai. Čia gyventojai rugsėjį uždirbo vidutiniškai 1776 eurus (žr. grafiką), per metus vidutinis darbo atlyginimas savivaldybėje kilo 10 proc. Dalis, nors nėra žinoma kokia, trakiškių šiuos atlyginimus uždirba Vilniuje. Didžiausias Trakų savivaldybės miestas Lentvaris (10 tūkst. gyventojų) yra Vilniaus priemiestis, iš kurio sostinę galima pasiekti ir traukiniu. Vaizdingi ežerų supami Trakai vilioja atsikraustyti pasiturinčius vilniečius.

Tačiau Trakų savivaldybėje sukasi ir verslas. Stambiausias darbdavys yra Lentvaryje cigarečių filtrus gaminanti „Nemuno banga“ (602 darbuotojai, vidutinis atlyginimas – 2019 eurų), antroje vietoje – gamybos bendrovė „Vilniaus baldai“ (444 darbuotojai, vidutinis atlygis – 2250 eurų). Abu darbdaviai šiemet sugebėjo išlaikyti aukštesnius vidutinius atlyginimus nei Lietuvos vidurkis (1788 eurai), o šiose įmonėse dirba daugiau nei dešimtadalis Trakų rajono darbuotojų.

2023 12 05 06:45
Spausdinti