Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


Žaidžiame klases: kas iš tiesų yra vidurinioji klasė Lietuvoje?
Gytis Kapsevičius
(Vyčio Snarskio pieš.).

Apie vidurinę klasę iki šiol diskutuota daug, tačiau kartais atrodo, kad Lietuvoje ši sąvoka tampa turtingesne žymiojo „paprasto žmogaus“ versija

Sakyti, kad „vidurinė klasė“ yra abstrakti sąvoka, nebūtų teisinga. Tiek pasaulio, tiek Lietuvos sociologai mėgina visuomenę suklasifikuoti, ir nors jų modeliai bei metodika skiriasi, vidurinės klasės ekvivalentui vietos atsiranda visuose.

Visgi viešojoje erdvėje vidurinė klasė dažniausiai matoma kaip tarpinė grandis tarp turtingų ir neturtingų. Tačiau pinigai yra per paprasta kategorija, norint nupiešti visą klasinio susiskirstymo paveikslą.

2011–2013 m. Didžiojoje Britanijoje atliktas didžiulis visuomenės tyrimas, kuriame įvesti du nauji dėmenys – socialinis ir kultūrinis kapitalas, praplėstas ekonominis dėmuo. Tai leido išskirti septynias britų visuomenės klases. Ekonominis kapitalas apėmė pajamas, santaupas, nekilnojamąjį turtą. Socialinis kapitalas – statusą ir santykius, įsitraukimą į bendruomenę. Kultūrinis kapitalas buvo matuojamas pagal domėjimosi kultūros reiškiniais mastą ir jų rūšį.

2019 12 02 06:00
Spausdinti