Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


INTERNETO SUBKULTŪROS
Žiaurūs ir nelaimingi: vienišų vyrų judėjimas neapykantą kaupia socialiniuose tinkluose
Rokas Markauskas
Scanpix
Gedulas Santa Barbaroje.

2014 m. gegužės 23 d. Santa Barbaroje (Kalifornija, JAV) Elliotas Rodgeris surengė siaubingą ataką – nužudė šešis žmones ir keturiolika sužeidė. Prieš žudynes E. Rodgeris „YouTube“ platformoje paviešino įrašą, kuriame teigė: „Pagaliau pamatysite, kad aš iš tikrųjų esu pranašesnis. Tikras alfa patinas“, taip pat liejo tulžį ant moterų.

Nors šaudynės sukrėtė JAV visuomenę, tamsiausiuose interneto užkaboriuose atsirado žmonių, liaupsinančių tokį jaunuolio išpuolį, virtualioje erdvėje jį vadino „aukščiausiuoju džentelmenu“ (angl. Supreme Gentleman), taip išreikšdami pritarimą jo idėjoms.

Šis išpuolis buvo susietas su socialiniuose tinkluose išplitusia incelių subkultūra (Incel involuntary celibacy, lietuviškai – nesavanoriškas celibatas). Išskirtinai internete gyvuojančios subkultūros atstovai virtualiuose diskusijų kambariuose lieja neapykantą moterims ir kurpia radikalias sąmokslo teorijas, kurios JAV, Kanadoje ir Europoje įkvėpė ne vieną kruviną išpuolį.

Sekdamas E. Rodgerio pavyzdžiu Alekas Minassianas 2018 m. balandžio 23 d. didžiausiame Kanados mieste Toronte automobiliu rėžėsi į pėsčiuosius ir nužudė 10 žmonių, ne vieną sunkiai sužeidė. Prieš įvykdydamas išpuolį, A. Minassianas feisbuko paskyroje parašė „Incelių maištas jau prasidėjo!“ ir šlovino „aukščiausiąjį džentelmeną Eliotą Rodgerį“.

2021 11 29 06:39
Spausdinti