Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


Zlotų ir eurų mainai
Gytis Kapsevičius
Jogailos sugrįžimas (Pixabay nuotr.).

Lenkai mūsų šalyje investuoja daugiau nei mes jų, tačiau, atsižvelgiant į šalių dydžius, lietuviai nepasiduoda

Praėjusių metų pabaigoje Lietuvoje buvo daugiau nei 250 lenkų kapitalo įmonių. Pati stambiausia jų yra „PKN Orlen“, 2006 m. perėmusi kontrolinį Mažeikiuose įsikūrusios naftos perdirbimo įmonės akcijų paketą iš rusų „Jukos“. Tai jai kainavo 1,49 mlrd. JAV dolerių, o vėliau dalį akcijų už 1,1 mlrd. JAV dolerių ji nupirko iš Vyriausybės. Akcijoms įsigyti iš viso skirta 2,8 mlrd. dolerių, tačiau bendrovė taip pat daug investavo į pačią gamyklą.

Kita stambi investuotoja –  draudimo bendrovė „PZU“, į mūsų šalį koją įkėlusi dar 2001 m. Ji yra „Lietuvos draudimo“ akcininkė. Farmacijos bendrovei „Pelion“ nuo 2007 m. priklauso „Gintarinės vaistinės“ grupė. Vienas žinomesnių vardų yra ir „Trakcja PRKil“, 2011 m. įsigijusi bendrovę „Tiltra Group“ ir jos valdomus „Kauno tiltus“. Galima paminėti ir draudimo įmonę „Aviva Lietuva“. Nors pats prekės ženklas yra britiškas, jos akcininkė – Lenkijos įmonė. Prie stambesnių investuotojų priskiriama bendrovė „Grupa Lotos“, kuriai priklauso dauguma Lietuvos naftos gavybos įmonių ir LPP, lietuviams geriau pažįstama dėl tokių drabužių prekių ženklų kaip „Reserved“, „Cropp“, „Mohito“. Lenkijos akcininkams taip pat priklauso automobilių detalių prekybos bendrovė „Inter Cars Lietuva“, IT įmonė „Asecco Lietuva“ ir kitų vidutinių bei smulkiųjų įmonių.

Vienas naujausių stambesnių investuotojų iš Lenkijos buvo kelionių agentūra „Itaka“. Jos atėjimas į Lietuvos rinką kol kas pažymėtas minuso ženklu. „Verslo žinių“ duomenimis, įmonė per pirmus veiklos Lietuvoje metus gavo 5,57 mln. eurų pajamų ir patyrė 2,79 mln. eurų nuostolio.

2019 10 21 13:08
Spausdinti