Meniu
Prenumerata

šeštadienis, gegužės 18 d.


ALFA TAŠKAS
4 procentai BVP gynybai: parašai surinkti, bet ar valdžia į juos atsižvelgs?
IQ
Greta Skaraitienė/BNS
Lietuvos kariuomenė.

Iniciatyva „4 procentai“ pereina į kitą etapą – daugiau nei 50 tūkst. piliečių, norinčių, kad Lietuvos gynybai būtų skirta 4 proc. BVP, parašų jau surinkta, dabar turėtų paaiškėti, ar verslas sugebės įtikinti valdančiuosius išties skirti gynybos reikmėms net keturis procentus.

Ar toks variantas įmanomas, laidoje „Alfa taškas“ aiškinosi „4 procentai“ valdybos narė Giedrė Kaminskaitė-Salters ir Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mindaugas Lingė.

Anot G. Kaminskaitės-Salters, surinkus 50 tūkst. parašų nedelsiama – jau kreiptasi į prezidentūrą ir kitas institucijas.

„Susisiekėme šį rytą su pagrindinėmis valstybės institucijomis [...] ir dabar kviečiame visus į susitikimą aptarti kitų žingsnių, kaip vis dėlto mes leisime šitam rekordiškai greitai surinktam parašų skaičiui virsti kažkokiu nacionaliniu susitarimu“, – sako „4 procentų“ valdybos narė.

Anot pašnekovės, tikėtina, kad valdžia turės atsižvelgti į verslo siūlymą – surinktų parašų kiekis parodė, kad lietuviams aktuali idėja šalies gynybai skirti daugiau.

„Labai akivaizdu, kad tauta yra vieninga šituo klausimu – mums reikia didesnio biudžeto gynybai“, – sako G. Kamičaitė-Salters.

M. Lingė į šią iniciatyvą žvelgia palankiai, tačiau sako, kad 4 procentai gali būti per didelis užmojis. „Trumpuoju laikotarpiu ši iniciatyva labai padeda ir skatina greičiau politikus susitarti bent dėl trijų procentų“, – teigia Seimo narys.

Visą pokalbį su G. Kamičaite-Salters ir M. Linge žiūrėkite laidoje „Alfa taškas“.

JWPLAYER_MAIN:2552

2024 04 29 16:32
Spausdinti