Meniu
Prenumerata

šeštadienis, liepos 27 d.


ALFA TAŠKAS
Antras dublis referendume dėl pilietybės: iniciatoriai jaučiasi nusivylę, užsienio lietuviai – nereikalingi
IQ
Scanpix
Protestai Gruzijoje.

Kaip ir prieš penkerius metus, taip ir šiemet referendumas dėl pilietybės išsaugojimo įvyko, bet nepavyko, nes neužteko balsų. Seimo narė Dalia Asanavičiūtė išreiškia liūdesį dėl to, kad didžiajai daliai visuomenės vis dar nerūpi užsienyje gyvenantys artimieji, tačiau džiaugiasi padidėjusiu aktyvumu, nes šiemet vykusį referendumą palyginus su 2019 metų, visuomenės balsas išaugo iki 53 procentų ir beveik susilygino su prezidento rinkimų aktyvumu.

Tačiau ar yra tikimybė, kad trečias kartas būtų sėkmingesnis? Apie tai ir daugiau laidoje „Alfa taškas“ kalba D. Asanavičiūtė ir Jungtinės Karalystės lietuvių bendruomenės pirmininkė Alvija Černiauskaitė.

2019 metais už pasisakančių buvo arti milijono, šiemet truputį virš milijono. Nepaisant paaugusio balsavusių skaičiaus, apie 200 tūkst. balsų vis tiek neužteko, kad referendumas įvyktų. Laidoje D. Asanavičiūtė teigia, kad visi rodikliai buvo pakankamai geri, buvo tikimybė, kad daugiau žmonių referendumą priims teigiamai, tačiau rezultatai parodė, jog lietuviams ši tema nėra per daug opi.

„Aš nuoširdžiai tikėjau. Ir skaičiavimai rodė, kad tas gali pavykti. Ir iš tikrųjų, mes padidinome atėjusių asmenų skaičių, bent jau balsavusių skaitine išraiška tikrai padaugėjo, ir nemažai. Bet buvo lūkestis, kad pavyks žmones įkalbėti ir įtikinti tiek, kad balsuotų už ir bus ne 75, o 85 už“, – sako D. Asanavičiūtė.

Referendumo sėkme itin tikėjo ir lietuviai, gyvenantys Jungtinėje Karalystėje. A. Černiauskaitės teigimu, sužinojus, kad referendumas antrą kartą neatnešė jokio rezultato, lietuviai Anglijoje nusivylė ir jaučiasi kaip po „Brexit“.

„Visuotinė neviltis. Kažkada įvyko „Brexit“, visi nusivylė, o čia – dar vienas nusivylimas. Dabar sako, kad mes esame nereikalingi ir Lietuvoje. Tie, kurie tikrai buvo pilietiški, kurie ėjo ir įveikė visas kliūtis, nes jų, kaip niekad, buvo daug, tie tikrai yra nusivylę ir lauks kokio kito sprendimo, kuris vienaip ar kitaip turėtų būti padarytas“, – komentuoja A. Černiauskaitė.

JWPLAYER_MAIN:2583

2024 05 16 16:00
Spausdinti