Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


ALFA TAŠKAS
Gyventojams bus leista pasitraukti iš pensijų fondų: kuo tai gresia?
Alfa taškas
Scanpix
Pasitraukimas iš pensijų fondų.

Konstitucinis Teismas praėjusią savaitę paskelbė, kad žmonėms turi būti leista pasitraukti iš pensijų fondų dėl svarbių priežasčių. Tai reiškia, kad pensijų kaupime vėl gali būti reikšmingų pokyčių. Kokie tie pokyčiai gali būti ir kas kaltas dėl klaidų, kurias teko taisyti Konstituciniam Teismui, laidoje „Alfa taškas“ aiškinosi Seimo nariai Linas Kukuraitis ir Monika Ošmianskienė.

Bendrai Konstitucinio Teismo sprendimas sutiktas palankiai – gyventojai džiaugiasi suteikta galimybe pasitraukti iš pensijų fondų. Tačiau L. Kukuraitis, kuris 2019 m., kai buvo įgyvendinta pensijų reforma ir gyventojai į antros pakopos pensijų fondus pradėti įtraukti automatiškai, buvo socialinės apsaugos ir darbo ministras, sako, kad privalomas gyventojų įtraukimas į pensijų fondus buvo ne iš noro padėti šiems fondams užsidirbti, bet siekiant pakeisti blogą sistemą.

„Tai, ką mes darėme 2019 m., tai buvo tokia natūrali raida ir gana neblogas subalansavimas pensijų kaupimo sistemos, palyginti su ta situacija, kurią mes radome. O radome situaciją tokią, kad žmonės praktiškai kaupė to meto pensininkų sąskaita – buvo imami pinigai iš „Sodros“ ir atiduodami į pensijų fondus“, – sako Seimo narys.

L. Kukuraitis kartu atskleidė, kad privalomas pensijos kaupimas atsirado toli gražu ne 2019-aisiais. Tokia idėja egzistavo nuo 2000-ųjų, kai Kubiliaus vyriausybė patvirtino koncepciją, o 2004 m. tuometinė ministrė Vilija Blinkevičiūtė įvedė sistemą, kuri įgalino šią idėją.

„Aš sakyčiau, kad mes padarėme tai, ką galėjome, kad sutvarkytų sistemą taip, kad ji būtų ne iš to meto pensininkų sąskaitų“, – sako L. Kukuraitis.

Visą pokalbį su L. Kukuraičiu ir M. Ošmianskiene žiūrėkite laidoje „Alfa taškas“.

JWPLAYER_MAIN:2439

2024 03 12 16:59
Spausdinti