Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


IQ FORUMAS „KLAIPĖDA 2023“
Kaip veikia plokščia organizacija? „TeleSofto“ įkūrėjas pasakoja apie krizių išbandytą komandą
IQ
Freepik

2004 m. įkurta informacinių technologijų (IT) įmonė „TeleSoftas“ šiuo metu skaičiuoja per 270 darbuotojų, padalinius turi Nigerijoje, Šveicarijoje, JAV ir kitur. Tačiau nuo daugybės kitų Lietuvoje sėkmingai dirbančių ir augančių IT įmonių „TeleSoftą“ skiria vienas bruožas – organizacinė bendrovės tvarka. Įmonėje sprendimai priimami ne pagal įprastą „viršus–apačia“ modelį, o atvirkščiai.

„Nusprendėme įgyvendinti plokščiąją organizaciją, dirbti kaip šeima, draugų kompanija, – balandžio 24 d. IQ forume „Klaipėda 2023. Tvarios plėtros kursas“ pasakojo „TeleSofto“ įkūrėjas Algirdas Stonys. – Galvojau, kaip tokia chaotiška organizacija gali kas nors pasitikėti, kaip ji gali daryti rimtą projektą? Šiemet švęsime 20-ą gimtadienį ir galiu pasakyti, kad tai veikia – „TeleSoftas“ aptarnauja 1,5 mlrd. klientų visame pasaulyje.“

Šis darbo organizavimo modelis turi ir pranašumų – pavyzdžiui, anot A. Stonio, ištikus nelaimei nesistengiama ieškoti kaltų, o veikiau morališkai palaikyti vienas kitą ir atjausti. Taip stiprinami žmogiškieji ryšiai. Neturint valdybos, nuostolius prisiimti taip pat lengviau visai komandai. Nors per beveik 20 gyvavimo metų įmonės kelyje pasitaikė įvairių nuopuolių, klientai sugrįžo, o pati bendrovė iki šiol auga.

Vita Jurevičienė
A. Stonys (kairėje) kartu su EK nariu Virginijumi Sinkevičiumi IQ forume Klaipėdoje.

A. Stonys įsitikinęs – tai, kad darbovietėje tvyro komandinė ir į žmogų orientuota kultūra, leido siekti ir kitų įmonei svarbių tikslų, pavyzdžiui, aplinkosaugos. „TeleSoftas“ orientuoja savo procesus, gamybą taip, kad ji skleistų kuo mažiau taršos, rūšiuoja šiukšles, skatina darbuotojus vaikščioti pėsčiomis, taupyti energiją. Bendrovei, kurioje dirba pustrečio šimto žmonių, priklauso vos vienas automobilis, kuriuo naudotis gali visi, kuriems tuo metu jo labiausiai reikia. 2017 m. įsigyta transporto priemonė iki šiol yra nuvažiavusi 100 tūkst. kilometrų.

Pradžioje bus nesėkmių, bet ateityje viskas atsipirks, jei išdrįsime investuoti į žmogų.

„Tas visas socialinis aspektas įmonėje padidėjo, įkūrėme puslapį „Lietaus vaikai“, važiavome mokyti Palestinos moterų kurti savo įmonių, dabar didžiulį palaikymą darome su visais paramos fondais Ukrainai, – pasakojo A. Stonys. Įmonė prisideda ir prie „Jaunimo linijos“ veiklos. – Realiai tas visas tvarumas nėra ekologinis tvarumas, o tvarumas mumyse, tai žmonės ir aplinka, kurioje gyvename, o žmonės nori gyventi gerai, švariai, ir reikia jais tikėti. Neišeina apskaičiuoti, ar apsimoka, ar ne, mes iniciatyvas darėme neapskaičiavę, ir tik dabar matome, kad tai buvo gerai. Pradžioje bus nesėkmių, bet ateityje viskas atsipirks, jei išdrįsime investuoti į žmogų.“

JWPLAYER_MAIN:2077

2023 05 05 06:40
Spausdinti