Meniu
Prenumerata

pirmadienis, gegužės 6 d.


ALFA TAŠKAS
Lietuva – kritinė NATO sąjungininkė. O JAV?
IQ
Scanpix
Lietuva stengiasi būti gera NATO partnere. Ar JAV į tai atsižvelgs?.

Savaitgalį buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas pareiškė, kad, jei taps prezidentu (o tai labai tikėtina), JAV negins NATO partnerių nuo Rusijos, jei pastarosios neskirs pakankamai pinigų savo pačių gynybai. O antradienį Seimo Užsienio reikalų komitetas rinkosi į uždarą posėdį, kuriame sprendė, ką daryti su JAV. Ar Lietuva dar gali pasikliauti šia supervalstybe, kuri, rodos, kasdien darosi vis mažiau prognozuojama?

D. Trumpo pareiškimai vis labiau gąsdina ir neramina Europos valstybes. Sukruto ir Lietuvos valdžia – padėtis JAV antradienį buvo aptarta uždarame posėdyje. Pasak Užsienio reikalų komiteto pirmininko pavaduotojo Giedriaus Surplio, svarstyta, kaip komunikuoti su JAV, kurios yra pagrindinė Lietuvos saugumo sąjungininkė.

„Pagrindiniai akcentai yra akivaizdus susirūpinimas mūsų saugumu ir labai svarbus vaidmuo, kuris tenka JAV to saugumo užtikrinimui. Tai mes jaučiamės esą dideli Amerikos sąjungininkai ir, aišku, norime, kad Amerikos įsipareigojimas, kuris yra iškaltas, jeigu galima taip sakyti, ant Vilniaus Rotušės sienos būtent prezidento George’o Busho vizito Lietuvoje metu, kad jisai liktų, kaip amerikonai sako, rock solid – nepajudinamas“, – laidoje „Alfa taškas“ sakė Seimo narys.

Pasak G. Surplio, sutarta, kad lietuviams reikia kalbėtis su abiem pagrindinėmis JAV partijomis, demokratais ir respublikonais, ruoštis abiem galimiems JAV prezidento rinkimų scenarijams – tiek, kad laimės demokratai, tiek, kad respublikonai, ir kalbėti apie tai, kad Lietuva nėra tiktai saugumo vartotoja, bet kritinė NATO sąjungininkė.

Nors D. Trumpo pareiškimai gąsdina ir kelia nerimą, G. Surplys ramina, kad JAV veikia stipri biurokratija, kuri neleidžia ištrūkti prezidentui iš nusibrėžtų krypčių, tad ir D. Trumpas savo gąsdinimų negalėtų beatodairiškai įgyvendinti.

Verslo konsultantas, dirbęs JAV prezidento G. Busho vyresniojo administracijoje, Arūnas Pemkus sako, kad D. Trumpo pareiškimai Lietuvai gali išeiti į naudą – jie Europoje suveikė kaip skambutis, kad reikia atsibusti ir realiai imti stiprinti savo gynybą.

Visą pokalbį su G. Surpliu ir A. Pemkumi žiūrėkite laidoje „Alfa taškas“.

JWPLAYER_MAIN:2382

2024 02 13 17:08
Spausdinti