Meniu
Prenumerata

šeštadienis, gegužės 18 d.


ALFA TAŠKAS
Lietuvoje startuoja komendantūros – kas tai, su kuo valgoma ir kuo skirsis nuo sovietinių komendantūrų?
IQ
BNS
Lietuvos kariuomenė.

Gegužės 1-ąją lietuviai ne tik šventė Tarptautinę darbo dieną ir Lietuvos narystės ES dvidešimtmetį, bet ir galėjo pradėti registruotis į komendantūras – naujojo krašto apsaugos ministro Lauryno Kasčiūno itin sparčiai įgyvendintą projektą. Kas tos komendantūros ir su kuo jos valgomos? Apie tai laidoje „Alfa taškas“ kalbėjosi NSGK pirmininkas Arvydas Pocius ir jo pavaduotojas Dainius Gaižauskas.

Balandžio viduryje pradėjęs darbą, naujasis ministras L. Kasčiūnas žadėjo, kad karo komendantūras įgyvendins per mėnesį. Atrodo, kad politikui tai pavyko – gyventojai nuo gegužės pradžios jau gali registruotis į komendantūras.

Pasak A. Pociaus, dabartinės komendantūros nebus tas pats reiškinys, kokiu buvo sovietmečio komendantūros. „Vyresnės kartos vyrai turi puikiai prisiminti, kaip jie buvo šaukiami į būtent sovietines karines komendantūras prieš atliekant privalomąją karo tarnybą sovietinėje kariuomenėje. <...> Kai ateidavo jau tas galutinis šaukimas, jie turėdavo atvykti į komendantūrą ir iš ten juos autobusais išgabendavo į Vilnių ir iš ten paskirstydavo po visą Sovietų Sąjungą“, – sako NSGK pirmininkas.

Anot A. Pociaus, atkūrus Lietuvos nepriklausomybę buvusios sovietinės komendantūros nunyko, o dabartinės naujosios komendantūros veiks kiek kitaip ir bus orientuotos į pasirengimą karui pagal Ukrainos pamokas. „Mes matėme ir televizijoje, ir kiek paskui tekdavo susitikinėti su ukrainiečiais, jie mums sakė, kad mes praradome labai daug laiko visuomenės neparuošdami galimam karui“, – teigia Seimo narys.

„Kariškiai turi pradėti ruošti visuomenę galimai sąveikai su kariškiais būtent per komendantūrų struktūras“, – trumpai komendantūrų esmę nusakė A. Pocius.

JWPLAYER_MAIN:2560

Visą pokalbį su A. Pociumi ir D. Gaižausku žiūrėkite laidoje „Alfa taškas“.

2024 05 02 16:49
Spausdinti