Meniu
Prenumerata

pirmadienis, gegužės 6 d.


ALFA TAŠKAS
Po Miuncheno saugumo konferencijos – įvairios nuotaikos: kiek Vakaruose liko vienybės?
IQ
Alfa.lt
Dovilė Šakalienė.

Savaitgalį Miunchene vyko 60-oji tarptautinė saugumo konferencija, kurioje dalyvavo ir aukščiausi Lietuvos pareigūnai. Nors konferencija – apie saugumą, jos rezultatai ne itin džiugina ir kelia klausimą, kaip Vakarų šalys vis dar žvelgia į Rusiją ir karą Ukrainoje. Padėti ukrainiečiams žadama žodžiais, bet darbais neskubama.

Miunchene lankėsi ir prezidentas Gitanas Nausėda, ir užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis. Aukščiausių Lietuvos politikų žodžiai po šio renginio buvo ne itin įkvepiantys.

Šioje konferencijoje dalyvavusi Seimo narė Dovilė Šakalienė sako, kad buvo matyti, jog Vakarai vis dar nesuvokia, kokią grėsmę kelia Rusija, arba per metus ją pamiršo.

„Skirtumas nuo praeitų metų konferencijos mažiausiai yra trejopas. Vienas dalykas, Ukraina išliko dėmesio centre ar apie dėmesio centrą. <...> Man atrodo, vis dar yra per daug teorinio požiūrio į situaciją, neįvertinant jos skubumo. Mūsų geopolitinės situacijos komplikuotumo, suvokimo, kad nuo to, kas dabar vyksta Ukrainoje, realiai priklauso lango dydis, per kurį mes turime atgrasyti Putiną taip efektyviai, kad jis neturėtų tos galimybės“, – laidoje „Alfa taškas“ sakė D. Šakalienė.

Pernai, pasak Seimo narės, Miuncheno saugumo konferencijoje buvo jaučiamas vieningumas, visi matė karą Ukrainoje kaip pagrindinę grėsmę. „Šiandien mes matome išsimėtymą“, – teigia D. Šakalienė.

Tuo tarpu politologas, Rytų Europos studijų centro vadovas Linas Kojala teigia nemanantis, jog Vakarų lyderiai nesugeba atsibusti ir įvertinti Rusijos keliamos grėsmės.

„Aš manau, kad to atsibudimo požymių yra. Tikrai mes girdime žvalgybos struktūras, gynybos“, – sako L. Kojala.

Visą pokalbį su D. Šakaliene ir L. Kojala žiūrėkite laidoje „Alfa taškas“.

JWPLAYER_MAIN:2395

2024 02 20 17:50
Spausdinti