Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


ALFA TAŠKAS
V. Čmilytė-Nielsen įvertino dabartinius Seimo skandalus: akivaizdu, kad reikėjo keisti sistemą
IQ
Alfa.lt
Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Prieš kelias dienas prasidėjo jau paskutinė dabartinio Seimo sesija, per kurią dar galima tikėtis rimtų darbų. Laidoje „Alfa taškas“ Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen su Aurelijumi Bezekavičiumi kalbėjosi apie darbus, kurie laukia šią sesiją, Lietuvos gynybą ir saugumą, rinkimų kampanijas, čekiukų skandalus, azartinių lošimų reklamos draudimą ir kitus dalykus.

Artėjantys rinkimai verčia partijas ir politikus kitaip pažvelgti į rinkėjus ir visuomenę, priminti save ir pristatyti nuveiktus darbus, atrodo, kad laiko rimtai dirbti Seime liko nedaug. Tuo labiau kad nepopuliarių sprendimų šiuo metu nenori priimti niekas. Tačiau V. Čmilytė-Nielsen teigia, kad jau prasidėjusioje pavasario sesijoje yra surikiuoti prioritetiniai darbai, kuriuos dar reikia nuveikti nepaisant rinkimų.

„Sakyčiau, kad yra kelios svarbios linijos, pagrindinė, be jokios abejonės, yra saugumas, saugumas ir gynyba. Tai yra saugumo stiprinimas, atsparumo stiprinimas, ir čia kalbu ne tiktai apie sprendimus kalbant apie karines temas, bet ir ekonominis saugumas, socialinis saugumas“, – sako V. Čmilytė-Nielsen.

Visgi politikė pripažįsta, kad kai kurios partijos ir politikai jau orientuojasi į artėjančius rinkimus.

„Aš sakyčiau, kad demokratinių ciklų pasikeitimai, tai yra demokratijos esmė, t. y., galima sakyti, demokratijos kraujas, kuris teka gyslomis. [...] Ateina rinkimų kampanijų metas, bet aš sakyčiau, kad pagrindiniuose klausimuose galime rasti sprendimus“, – sako Seimo pirmininkė.

Anot V. Čmilytės-Nielsen, atverti naujų temų Seime šią sesiją nėra didelės prasmės. „Kažkas kelsis į naują kadenciją“, – sako Seimo pirmininkė.

Paklausta apie pastaruoju metu Seimą krečiančius vadinamuosius čekiukų skandalus, kai paaiškėja, kad Seimo nariai pirkosi brangius kompiuterius, telefonus, tuštino Seimo sandėlį, V. Čmilytė-Nielsen sako, kad tam tikrų pertvarkų jau imtasi, tačiau jos pasijus tik pradėjus dirbti kitos kadencijos Seimui.

„Akivaizdu, kad reikėjo keisti sistemą. Taip, reikėjo sukrėtimo, kad ji būtų pakeista“, – teigia Seimo pirmininkė.

Dėl vienos idėjos sutaria visi

Seime šiuo metu tenka laužyti galvą ir dėl Lietuvos gynybos – jau patvirtinus šių metų valstybės biudžetą paaiškėjo, kad lėšų gynybai trūksta. Pasak V. Čmilytės-Nielsen, gynybos finansavimą užtikrinti siūloma įvairiausiais būdais, minimos įvairios idėjos, tačiau palaikymo sulaukia ne visi siūlymai.

„Man, kiek teko dalyvauti pasitarimuose dėl gynybos, akivaizdu, jog skirtingos partijos, skirtingos frakcijos mato vis kitus šaltinius ir pasisako už skirtingas iniciatyvas“, – sako Seimo pirmininkė.

Pasak V. Čmilytės-Nielsen, vienas dalykas, dėl kurio, atrodo, visi sutaria, – gynybos obligacijos.

Visą pokalbį su V. Čmilyte-Nielsen žiūrėkite laidoje „Alfa taškas“.

JWPLAYER_MAIN:2444

2024 03 13 16:44
Spausdinti