Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 3 d.


ALFA TAŠKAS
Vasario 16-oji: karas Ukrainoje privertė kitomis akimis pažvelgti į savo laisvę
IQ
Alfa.lt
Aurelijus Bezekavičius, Algis Bitautas, Algirdas Kumža.

Ką mums reiškia Vasario 16-oji, laidoje „Alfa taškas“ kalbėjo „Digiklasė“ istorijos mokytojas Algis Bitautas ir signataras Algirdas Kumža.

Lietuva šiandien švenčia 106-ąsias valstybės atkūrimo metines. Nors dar prieš kelis metus nemaža dalis lietuvių į šią šventę žvelgė gan formaliai ir atsainiai, tiesiog kaip į dėkingai iškritusį laisvadienį, karas Ukrainoje privertė kitomis akimis pažvelgti į turimą laisvę.

„Be abejo, aš sakyčiau, svarbiausia. Mes netgi mokykloje nagrinėjame šitą klausimą, pavaduotoja sako – o gal Kovo 11-oji? Tai aš taip galvoju, kad be Vasario 16-osios nebūtų Kovo 11-osios ir galbūt šiandien dieną mes čia nesėdėtume ir nekalbėtume“, – taip V16, kaip šiomis dienomis kartais pavadinama Vasario 16-oji, reikšmę apibūdina A. Bitautas.

Istorijos mokytojas neslepia – žinant, kokiomis aplinkybėmis prie 106 metus teko atkūrinėti Lietuvos valstybingumą, atrodo nerealu, kad jį pavyko atkurti.

„Kai kurie istorikai įvardija, kad tai yra stebuklas. Stebuklas, kuris, aišku, tarptautinės aplinkybės irgi palankiai susiklostė, tačiau, jeigu ne mūsų saujelė susipratusių lietuvių inteligentų, tai turbūt mes ir neturėtume tos valstybės“, – sako A. Bitautas.

Tuo tarpu signataras A. Kumža teigia, kad visos datos svarbios, kadangi jos parodo, jog Lietuva, nors ir ne kartą klupdyta, sugeba atsikelti, atsigauti.

„Aš vis prisimenu Adomo Mickevičiaus žodžius apie Lietuvos istoriją – jis kalbėjęs, kad Lietuvos istorija yra kaip tas mitinis Fenikso paukštis, kuris tai virsta pelenais, tai, žiūrėk, vėl atgyja“, – sako A. Kumža.

Visą pokalbį su A. Kumža ir A. Bitautu žiūrėkite laidoje „Alfa taškas“.

JWPLAYER_MAIN:2388

2024 02 16 12:35
Spausdinti