Meniu
Prenumerata

antradienis, kovo 19 d.


AUGIMAS
„Alphabet“ pelnas 2021 m. išaugo beveik dvigubai
BNS
Pexels

„Google“ patronuojančioji įmonė „Alphabet“ antradienį pranešė apie lūkesčius viršijusius praėjusio ketvirčio rezultatus, įskaitant beveik dvigubai didesnį pelną 2021 metais.

Technologijų milžinės grynosios pajamos paskutinį 2021 m. ketvirtį siekė 20,6 mlrd. JAV dolerių, o bendrosios pajamos išaugo 32 proc. iki 75 mlrd. JAV dolerių.

Pelnas 2021-aisiais siekė iš viso 76 mlrd. JAV dolerių ir buvo beveik dvigubai didesnis už 40 mlrd. JAV dolerių pelną 2020 metais, o prie rodiklio augimo prisidėjo išaugę elektroninės prekybos, darbo ir mokymosi iš namų mastai, naudingi ir kitoms technologijų milžinėms, tokioms kaip „Amazon“ ir „Facebook“.

„Alphabet“ generalinis direktorius Sundaras Pichai paminėjo „smarkų bendrovės reklamos verslo augimą <...> ir ketvirtinį „Pixel“ telefonų pardavimų rekordą, nepaisant tiekimo apribojimų, ir tolesnę debesų kompiuterijos verslo plėtrą“.

Iš viso „Google“ uždirbo daugiau nei 61 mlrd. JAV dolerių pajamų iš reklamos, daugiausia per internetinės paieškos ir vaizdo įrašų platformas, o debesų verslo pajamos išaugo 45 procentais iki 5,5 mlrd. JAV dolerių.

„Google“ dominavimas internete pandemijos laikotarpiu iškėlė bendrovę į naujas aukštumas, tačiau taip pat atkreipė viso pasaulio reguliavimo institucijų dėmesį.

Pasak S. Pichai, „Alphabet“ yra atvira „protingam“ reguliavimui iš Kongreso pusės, tačiau bendrovė „nuoširdžiai nerimauja, kad toks reguliavimas gali pažeisti daugybę populiarių paslaugų, kurias ji siūlo savo vartotojams“.

Anot S. Pichai, kai kurie reguliavimo pasiūlymai gali turėti nenumatytų pasekmių, pavyzdžiui, susilpninti privatumą ir saugumą arba lemti tai, kad JAV įmonės atsidurs nepalankioje padėtyje.

„Alphabet“ apie įspūdingus rezultatus pranešė tuo metu, kai vos prieš kelias dienas „Apple“, dar viena pandemiją savo naudai puikiai išnaudojusi bendrovė, pranešė apie rekordines pajamas, rinkoms nerimaujant dėl technologijų ateities ir geopolitinių rizikų, susijusių ir su Ukrainos krize.

Visgi visos pasaulio reguliavimo institucijų dėmesys kelia vieną didžiausių grėsmių Silicio slėnio milžinei.

„Google“ laukia didžiausia su antimonopoliniais klausimais susijusi kova iš visų didžiųjų technologijų įmonių“, – parašė „Third Bridge“ analitikas Scottas Kessleris.

„Nepaisant didesnio „Apple“ dydžio ir su „Meta“/„Facebook“ susijusių skandalų, „Google“ gali labiausiai pajusti JAV antimonopolinių įstatymų poveikį“, – pridūrė jis.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 02 02 10:47
Spausdinti