Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


KOSMOSAS
Antras dublis: JAV dar kartą mėgins paleisti „Crew Dragon“ kapsulę į kosmosą
BNS

 JAV kosminių technologijų bendrovė „SpaceX“ šiandien gali įsirašyti į JAV kosmoso istoriją kaip pirmoji privati bendrovė, atlikusi pilotuojamą skrydį į kosmosą. Tiesa, kaip ir prieš kelias dienas, sutrikdyti paleidimo vėl gali oro sąlygos.

Bendrovė jau paprašė galimybės atidėti jos kapsulės „Crew Dragon“ pirmąjį pilotuojamą skrydį iki antradienio, birželio 2-osios, jei šeštadienio paleidimas nepavyks pranešė Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija (NASA).

„SpaceX“ paprašė rezervinio paleidimo galimybės antradieniui, , kad prireikus būtų užtikrinta ", – sakoma NASA pranešime.

Sinoptikai prognozuoja tik 50 proc. tikimybę, jog šeštadienį orai Kennedy kosminiame centre Kanaveralo kyšulyje Floridoje prieš planuojamą startą 15 val. 22 min. Rytų pakrantės (22 val. 22 min. Lietuvos) laiku bus palankūs. Tuo metu raketos paleidimui tinkamu laiku sekmadienį palankių orų prognozė buvo 60 procentų.

Anksčiau buvo planuota, kad „Crew Dragon“ su dviejų astronautų įgula pakils trečiadienį, bet likus apie 15 min. iki raketos starto skrydis buvo atšauktas dėl nepalankių orų ir perkeltas į šeštadienį.

Pirmasis pilotuojamas kapsulės „Crew Dragon“ skrydis į Tarptautinę kosminę stotį (TKS) turi tapti pirmuoju nuo 2011 metų, surengtu iš JAV teritorijos.

Ši misija laikoma itin svarbiu žingsniu, Jungtinėms Valstijoms siekiant nutraukti priklausomybę nuo Rusijos erdvėlaivių, skraidinančių įgulų narius į TKS ir iš jos.

Skrydis „Demo-2“ bus paskutinysis „SpaceX“ pilotuojamųjų skrydžių sistemos bandymas, per kurį bus patikrintos kapsulės „Crew Dragon“, nešančiosios raketos „Falcon 9“, starto aikštelės ir bendrovės operacijų galimybės. Per šią misiją erdvėlaivio įgula, kurią sudaro astronautai Bobas Behnkenas ir Dougas Hurley, kartu su „SpaceX“ skrydžio dispečeriais tikrins kapsulės sistemų darbą, manevrinių variklių veiklą, automatinio susijungimo su TKS galimybes ir kitas operacijas.

„Viena yra aišku: ketiname paleisti amerikiečius astronautus amerikietiška raketa iš Amerikos teritorijos, ir padarysime tai absoliučiu prioritetu laikydami mūsų astronautų saugumą, – penktadienį per spaudos konferenciją pabrėžė NASA vadovas Jimas Bridenstine'as.

“Kai vėl tai padarysime šeštadienį – arba jeigu vėl tai padarysime sekmadienį – nejausime jokio spaudimo. Skrisime, kai būsime pasiruošę“, – pridūrė jis.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 05 30 15:32
Spausdinti