Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


KORONAVIRUSAS
„Apple“ ir „Google“ koronaviruso medžiojimo sistema nebus prieinama vargingiausiems pasaulio gyventojams
Mantvydas Šemeta
Scanpix

Technologijų pasaulio milžinių „Apple“ ir „Google“ kuriama kovos su COVID-19 sistema vartotojus įspės apie kontaktus su viruso nešiotoju ir gali prisidėti prie pastangų suvaldyti pandemiją. Tačiau bent 1,5 milijardo planetos gyventojų šia sistema negalės naudotis, nes jų telefonai per seni ar naudoja netinkamą operacinę sistemą. 

Portalo „The Verge“ duomenimis, ši „Apple“ ir „Google“ kuriama priemonė naudos „Bluetooth“ technologiją, kuris užfiksuos du šalia vienas kito esančius telefonus, o jeigu vienam iš jų savininkų bus diagnozuotas koronavirusas, įspėjimą apie tai gaus kito telefono šeimininkas.

Ši sekimo priemonė turėtų išvysti dienos šviesą maždaug gegužės viduryje ir bus įdieghta kartu su „iOS“ ir „Android“ operacinių sistemų naujiniais.

Siekdamos išvengti galimų kontroversijų, kompanijos pabrėžia, kad ši priemonė bus visiškai savanoriška ir veiks tik telefone turint oficialią savo šalies institucijų sukurtą programėlę kovoti su COVID-19. Būtent joje pažymėjus, kad sergate koronavirusu, jūsų telefonas anonimiškai perspės kitus šią programėlę turinčius asmenis, kad jie galėjo turėti kontaktą su infekuotu žmogumi.

„Apple“ ir „Google“ ketina nesustoti ir sieks įdiegti nuolatinę savanorišką sekimo funkciją, kuri bus prieinama jų kurtą operacinę sistemą turintiems asmenims. 

Funkcija bus prieinama ne visiems

„Android“ ir „iOS“ operacinės sistemos naudojamos daugelyje pasaulio išmaniųjų telefonų, tad gali pasiekti didžiąją dalį pasaulio gyventojų. Tačiau, kaip ir visada, yra ir trūkumų.

Be akivaizdžios moralinės dilemos, ar verta dėl saugumo išsižadėti savo teisių į privatumą, arba perduodamų duomenų saugumo ir anonimiškumo klausimo, yra abejotina, ar ši funkcija pasieks pačius pažeidžiamiausius visuomenės narius.

Nepasiturintys, senyvo amžiaus asmenys ar kaliniai dėl skirtingų materialinių ar socialinių priežasčių dažniausiai neturi išmaniųjų telefonų, o koronaviruso protrūkis šiose grupėse gali būti pavojingiausias.

Tačiau gali kilti ir technologinė problema. Portalo „Financial Times“ duomenimis, „Apple“ ir „Google“ sekimo sistema kliaujasi tik konkretaus tipo „Bluetooth“ lustais, galinčiais nustatyti atstumą tarp telefonų neeikvojant prietaiso baterijos.

Šių lustų nėra beveik ketvirtadalyje šiuo metu naudojamų išmaniųjų telefonų, dažniausiai pagamintuose prieš daugiau nei 5 metus. Taip pat skaičiuojama, kad 1,5 mlrd. žmonių pasaulyje naudoja neišmanius arba naudojančius kitą nei „iOS“ ar „Android“ operacinę sistemą.

2020 04 20 14:23
Spausdinti