Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


KOSMOSO TYRINĖJIMAI
Arabai neatsilieka: paleistas JAE zondas į Marsą
BNS
Scanpix
Raketos paleidimas.

Japonijos raketa, nešanti pirmąjį kurios nors arabų šalies sukurtą Marso tyrimų zondą, startavo pirmadienį, anksčiau šią misiją dukart atidėjus dėl nepalankių orų.

Per tiesioginę transliaciją buvo parodyta, kaip raketos nešamas Jungtinių Arabų Emyratų zondas „al Amal“ („Viltis“) pakilo iš Tanegašimos kosminio centro pietų Japonijoje 6 val. 58 min. vietos (0 val. 48 min. Lietuvos) laiku.

Maždaug po valandos zondas sėkmingai atsiskyrė.

„Paleidimo raketos trajektorija buvo įvykdyta, kaip planuota, ir buvo patvirtintas erdvėlaivio „Viltis“ atsiskyrimas“, – nurodė iškėlimą organizuojanti bendrovė „Mitsubishi Heavy Industries“.

Dubajuje zondo paleidimo nekantriai laukta, o prieš jį ant aukščiausio pasaulio dangoraižio „Burj Khalifa“ užsižiebė laikrodis laikui atgal skaičiuoti.

„Ši misija yra svarbus įvykis JAE ir regionui“, – sakė JAE Mohammedo bin Rashido kosminio centro direktorius Yousufas Hamatas al Shaibani po paleidimo surengtoje spaudos konferencijoje Japonijoje.

„Tai jau įkvėpė milijonus regiono jaunų žmonių svajoti ir sunkiai dirbti siekiant to, kas atrodo neįmanoma“, – sakė jis.

JAE projektas yra viena iš trijų naujų Marso tyrimų misijų. Kinija ruošiasi vėliau šį mėnesį paleisti savo pirmąjį marsaeigį „Tianwen 1“, o dar po kelių dienų turėtų startuoti JAV misija „Mars 2020“ su marsaeigiu „Perseverance“.

Visos trys valstybės stengiasi pasinaudoti palankiu laikotarpiu, kai Žemė ir Marsas yra arčiausiai vienas kito – tuomet abi planetas skirs apie 55 mln. kilometrų atstumas.

JAE, sudaryta iš septynių emyratų, tapo pirmąja zondą į Marsą pasiuntusia arabų šalimi.

Tikimasi, kad „al Amal“ į orbitą aplink Raudonąją planetą įskries 2021 metų vasarį, minint JAE suvienijimo 50-ąsias metines.

Pasiekęs kelionės tikslą aparatas turėtų suktis aplink Marsą ištisus jo metus, trunkančius 687 Žemės dienas.

Per JAE tyrimų misiją tikimasi daugiau sužinoti apie Raudonosios planetos orų dinamiką ir galbūt atverti kelią tolesniems mokslo proveržiams.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 07 20 13:59
Spausdinti