Meniu
Prenumerata

antradienis, kovo 19 d.


TECHNOLOGIJOS
D. Trumpas pažadėjo uždrausti „TikTok“ Jungtinėse Valstijose
BNS

Prezidentas Donaldas Trumpas penktadienį pareiškė uždrausiantis sparčiai populiarėjančią socialinių tinklų programėlę „TikTok“ Jungtinėse Valstijose, Amerikos pareigūnams išreiškus nuogąstavimų, kad ši platforma gali būti Kinijos žvalgybos įrankis.

JAV pareigūnai ir įstatymų leidėjai pastarosiomis savaitėmis reiškė susirūpinimą, jog ši itin populiari vaizdo įrašų platforma Pekino yra naudojama piktavališkiems tikslams, bet „TikTok“ valdanti bendrovė neigė palaikanti kokius nors ryšius su Kinijos vyriausybe.

Anksčiau penktadienį žiniasklaida pranešė, kad D. Trumpas ketina pareikalauti, jog programėlės veiklos Jungtinėse Valstijose kontrolė turėtų būti atsieta nuo Kinijoje registruotos jos patronuojančios bendrovės „ByteDance“, bet prezidentas paskelbė, kad programėlė bus uždrausta.

Kalbėdamasis su žurnalistais prezidentiniame lėktuve „Air Force One“ D. Trumpas pareiškė: „Kalbant apie „TikTok“ – uždraudžiame juos Jungtinėse Valstijose.“

Prezidentas pridūrė, kad šiuo klausimu imsis veiksmų jau šeštadienį ir išleis nepaprastąjį ekonominį potvarkį arba vykdomąjį įsaką.

Šis sprendimas buvo paskelbtas Užsienio investicijų Jungtinėse Valstijose komitetui (CFIUS), tiriančiam su JAV nacionaliniu saugumu susijusius sandorius, parengus ataskaitą apie „TikTok“ keliamas grėsmes.

„TikTok“, ypač populiari tarp jaunimo, besinaudojančio šia platforma trumpiems filmukams kurti ir žiūrėti, pasaulyje turi apie milijardą vartotojų.

Bendrovė atsisakė pateikti komentarų naujienų agentūrai AFP užklausus apie pranešimus dėl priverstinio pardavimo, tik pareiškė: „Esame tikri ilgalaike „TikTok“ sėkme“.

„Šimtai milijonų žmonių ateina į „TikTok“ dėl pramogų ir ryšių, įskaitant mūsų kūrėjų ir menininkų bendruomenę, iš šios platformos kuriančią pragyvenimo šaltinį“, – pridūrė bendrovė.

Šią savaitę bendrovė pažadėjo užtikrinti aukštesnio lygio skaidrumą, įskaitant galimybę vertinti jos taikomus algoritmus, kad būtų padidintas vartotojų ir priežiūros institucijų pasitikėjimas.

„Mes nesame politiškai angažuoti, neleidžiame skelbti politinės reklamos ir neturime jokių kėslų – mūsų vienintelis tikslas yra išlikti gyva, dinamiška platforma, kuria visi galėtų džiaugtis, – tvirtino „TikTok“ vykdomasis direktorius Kevinas Mayeris. – „TikTok“ tapo naujausiu taikiniu, bet nesame priešai.“

Ši platforma smarkiai išpopuliarėjo, kai „ByteDance“ 2017 metais įsigijo JAV registruotą programėlę „Musical.ly“ ir sujungė ją su savo vaizdo transliavimo sistema.

Strateginių ir tarptautinių studijų centro technologijų politikos programos direktorius Jamesas Lewisas sakė manąs, kad naudojantis „TikTok“ rizika saugumui yra „artima nuliui“, bet atkreipė dėmesį, kad „ByteDance“ gali patirti Kinijos spaudimą taikyti cenzūros priemones.

„Atrodo, kad „ByteDance“ gali būti spaudžiama Pekino, taigi, atskirti [„TikTok“ valdymą] jiems gali būti apdairu, – sakė J. Lewisas. – Jie gali pradėti cenzūruoti turinį.“

Pasak J. Lewiso, JAV institucijos, remdamosi CFIUS išvadomis, turi galimybę anuliuoti anksčiau patvirtintą sandorį. Panašių veiksmų buvo imtasi 2019 metais, kai pažinčių programėlę „Grindr“ įsigijo viena Kinijos bendrovė.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 08 01 12:17
Spausdinti