Meniu
Prenumerata

antradienis, kovo 19 d.


AUTOMOBILIAI
„Dacia Duster“: pigiausias SUV nenori būti ir prasčiausias bandomasis važiavimas
Ovidijus Lukošius
„Dacia Duster“.

Antros kartos „Dacia Duster“ sulaukė vidurio ciklo atnaujinimo ir ne tik papudravo savo nosį, bet ir pateikė kitų naujienų. Svarbiausia – Lietuvos vairuotojai galės rinktis modelį su automatine pavarų dėže.

„Renault“ gaminamas SUV su rumunišku prekės ženklu debiutavo 2010-aisiais, o antra jo karta pasirodė 2017 m. Per beveik 11 metų parduota 1,9 mln. automobilių ir „Duster“ yra vienas populiariausių SUV modelių Europoje. Baltijos šalyse į jį nusitaikė miškininkai, saugos bendrovės ir kiti verslo klientai. Užpernai ir pernai Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje parduota 2190 šių automobilių, dar 800 iš salonų išriedėjo šiais metais.

Baltijos šalyse 53 proc. pirkėjų rinkosi dyzelinius variklius, 38 proc. visų varančiųjų ratų transmisiją, 39 proc. pirko turtingiausią „Prestige“ komplektaciją, dar 32 proc. – viena pakopa žemiau esančią „Comfort“.

Kaip jis atrodo?

Tai – ne nauja karta, o tik modelio atnaujinimas, tad didelių pokyčių niekas ir nesitikėjo. Tačiau jų yra. Pakeistas radiatoriaus grotelių rašto dizainas, kuriam suteiktas 3D efektas. Priekinių žibintų forma išliko tokia pat, tačiau pasikeitė lempučių išdėstymas žibinto viduje. Nuolat degantys ECOLED tipo žibintai gavo dviejų siūlų, užriestais kampučiais, siluetą.

„Duster“ yra pirmasis „Dacia“ modelis su LED posūkių diodais. LED naudojami ir artimosioms šviesoms, ir net valstybiniam numeriui apšviesti. Dar ryškesni galinių žibintų dizaino pokyčiai – jie išsaugojo kvadrato formą, tačiau vietoj įspausto kryžiaus, dabar dvi ryškios aukštyn kylančios ir žemyn linkstančios LED juostos.

Svarbiausios naujienos trumpai

Naujojo „Duster“ reklamose dažniausiai matysite naujos oranžinės spalvos (gamintojai ją vadina „Orange Arizona“) modelį, kuris atrodo ir ryškus, ir žaismingas. Kitais metais pasirodys brangiausia ir turtingiausios įrangos „Extreem“ ribotos laidos versija, kurios spalvų paletėje bus matinė pilka („Urban Grey“) su oranžiniais elementais. Tai bus būdas išsiskirti iš minios neišvaistant viso senelių palikimo.

„Dacia Duster“.

Svarbiausios naujienos automobilio viduje – 8 colių lietimui jautrus ekranas, kuris suderinamas su „Apple CarPlay“ ir „Android Auto“, o tai reiškia, kad galėsite naudotis išmaniajame telefone esančiomis kelionių planavimo programėlėmis ir žemėlapiais, taip pat klausytis muzikos.

Tarp sėdynių įrengtas slankiojantis porankis, po kuriuo – 1,1 litro daiktadėžė. Už jos – du USB lizdai, skirti ant galinės sėdynės keliaujantiems keleiviams. Pakeistas ir priekinių sėdynių dizainas bei bus pasiūlyti naujos medžiagos apmušalai.

Visa kita liko nepakitę – salonas kuklus, medžiagos ekonominės klasės ir kiek disonuoja su stilingu automobilio eksterjeru.

Kaip jis važiuoja?

Prancūzijos sostinės Paryžiaus apylinkėse išbandėme „Duster“ su 1,3 litro 150 AG benzininiu varikliu ir dviejų sankabų automatine EDC pavarų dėže. Maršrutas driekėsi siaurais užmiesčio keliais, vis atsiremiančiais į sankryžas dailiuose kaimuose ir miesteliuose, bei retsykiais leidžiantis spustelti greičio pedalą greitkeliuose.

Vairuotojai paprastai labiau atkreipia dėmesį į tuos automobilių modelius, kuriuos patys vairuoja. Galbūt todėl šiame ūkininkų krašte į akis krito gana daug „Duster“ modelių, su kuriais prasilenkiau tarp saulėgrąžų laukų vingiuojančiuose keliuose.

Foto galerija.: new_000230928_0

Automatinė pavarų dėžė yra tai, ko ir trūko „Duster“ modeliui ir galbūt padės jam rasti vietą vienos kitos lietuvių šeimos garaže. 150 AG motoras puikiausiai tinka šiam nedideliam SUV, kuris iki 100 km/val. įsibėgėja per 9,7 sekundės. Dviejų sankabų sistema nejuntamai keičia pavaras, tad automobilis greitėja tolydžiai ir švelniai. Vairas paklusnus ir informatyvus.

Tiesa, automatinė pavarų dėžė siūloma tik su priekiniais varančiaisiais ratais. Visų varančiųjų ratų transmisiją galite gauti su 6 laipsnių mechanine pavarų dėže ir vienu iš dviejų variklių – 150 AG benzininiu arba 115 AG dyzeliniu. Šis taip pat siūlomas su priekiniais varančiaisiais ratais ir tai yra viskas, ką gali rinktis „Duster“ su dyzeliniais varikliais pirkėjai.

„Dacia Duster“.

Benzininių variklių arsenalas gerokai didesnis. Be minėto 150 AG dar siūlomi 1 litro 90 AG arba 1,3 litro 130 AG motorai, kurie derinami su mechanine pavarų dėže ir priekiniais varančiaisiais ratais. Bet tai dar ne viskas. Kaip jau įprasta, „Duster“ taip pat gamina benzinu ir suskystintomis naftos dujomis (LPG) varomą 1 litro 100 AG variklį su mechanine pavarų dėže ir priekiniais varančiaisiais ratais. Automobilyje sumontuoti du benzino ir LPG bakai, kurių bendra talpa siekia beveik 100 litrų ir jis gali nuvažiuoti daugiau nei 1200 kilometrų, kol išdegins visas abiejų rūšių degalų sąnaudas. Tiesa, įsibėgėti iki 10 km/val. jam prireiks 15,1 sekundės deginant benziną ir 13,8 sekundės – dujas.

Nors „Renault“ pastaraisiais metais pristatė vieną po kito modelius su hibridiniais varikliais, „Dacia“ jų negavo ir bent artimiausiu metu negaus. Atsakymas, kurį spaudos konferencijoje pateikė gamintojo atstovai, yra (nieko nuostabaus) pinigai. „Dacia“ Europos rinkoje išsiskiria maža kaina, o hibridiniai varikliai ją gerokai kilsteltų.

Kodėl verta pirkti?

Todėl, kad norite sutaupyti. „Duster“ su automatine pavarų dėže ir aukščiausia „Prestige“ komplektacija kainuoja 18 850 eurų. Pigesnė komplektacija su EDC pavarų dėže tiesiog nesiūloma, tad tai pasirinkimas vienas iš vieno.

Dyzelinis modelis („Prestige“) kainuoja 18 800 eurų. Arba 19 600, jei rinksitės visus varančiuosius ratus. Taip ir padarykite. Benzininė 4x4 versija kainuoja lygiai 19 tūkst. eurų.

Vargu ar verta dairytis į pigesnes mažiau AG siūlančias versijas, nes jose trūks vienos ar kitos funkcijos, be kurių neįsivaizduojami šiuolaikiški automobiliai. Nebent visiškai striuka su pinigais ir norite, kad automobilis tiesiog pigiai jus gabentų iš taško A į tašką B. Tuomet pagalvokite apie versiją su LPG varikliu. Kaina – nuo 13 200 („Essential“) iki 15 800 eurų („Prestige“).

Kokios alternatyvos? Jei žiūrėsime į pirmas kainoraščio eilutes, kur skaičiai nesiekia 15 tūkst. eurų, jokio kito panašaus dydžio naujo SUV jūs niekur nenupirksite. Jei reikia visais varančiaisiais ratais varomo pigaus darbinio arklio, alternatyvų irgi beveik nėra. Mažų SUV segmente dominuoja dailūs mažyliai, kursuojantys didmiesčių gatvėmis maršrutu „namai – mokykla – darbas – dailės būrelis – parduotuvė – namai“.

Brutalaus dizaino „Jeep Renegade“ ištižo ir nebeturi modelio su visais varančiaisiais ratais, be to, yra gerokai brangesnis. Su „Duster“ konkuruoti galėtų „Suzuki Vitara“. Visais varančiaisiais ratais bei benzininiu varikliu su švelniuoju hibridu ji kainuoja vos virš 20 tūkst., bet be vargo nusiderėsite. Bet jei jau užsukote į „Suzuki“ saloną, paklauskite apie „Jimny“ – šis nykštukas visureigis su rėmine konstrukcija bekelėje sutaršys bet ką. Kainuoja irgi apie 20 tūkst.

Foto galerija:new_000230928_1:

Privalumai

Trūkumai

2021 09 11 16:54
Spausdinti