Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


AUTOMOBILIAI
„Dyzelgeito“ skandalas: „Volkswagen“ kompensavo JAV vairuotojams 9,5 mlrd. dolerių
BNS

„Volkswagen“ automobilių savininkams Jungtinėse Valstijose, kuriuos Vokietijos automobilių gamintoja suklaidino įdiegusi taršos duomenis klastojančią įrangą, nuo 2016 metų sumokėjo maždaug 9,5 mlrd. JAV dolerių, pirmadienį pranešė JAV federalinė vartotojų apsaugos tarnyba.

Tarptautinis skandalas, vadinamas „dyzelgeitu“, smarkiai pakenkė „Volkswagen“ įvaizdžiui.

Automobilių gamybos milžinė 2015 metais prisipažino 11 mln. transporto priemonių visame pasaulyje įdiegusi įrangą, klastojančią taršos duomenis bandymų laboratorijoje metu. 

„Volkswagen“ arba „Porsche“ – Volfsburge įsikūrusios gamintojo patronuojamoji įmonė – automobilių savininkams buvo suteikta galimybė pasirinkti, ar grąžinti savo automobilį ir gauti kompensaciją, ar modifikuoti jį taip, kad transporto priemonė atitiktų emisijos taisykles.

„Daugiau nei 86 proc. tų, kurie baigė reikalavimų procesą, pasirinko grąžinti savo automobilius, pasinaudodami išpirkimo programa ar nutraukdami išperkamosios nuomos sutartis anksčiau“, – sakoma Federalinės prekybos komisijos (FTC) pranešime, kuriame apibendrinama jos galutinė ataskaita apie tai, ką komisija pavadino „didžiausia žalos atlyginimo vartotojams programa JAV istorijoje “.

Kaip teigiama pareiškime, svarbiausia yra tai, kad žalai atlyginti skirtų lėšų „visiškai pakako kompensuoti vartotojams“.

Po skandalo „Volkswagen“ teko spręsti daugybę teisinių reikalavimų tiek baudžiamosiose, tiek civilinėse bylose.

Manoma, kad skandalas iš viso „Volkswagen“ atsieis daugiau nei 30 mlrd. eurų, įskaitant 9,5 mlrd. eurų, kuriuos gamintoja jau išmokėjo klientams Jungtinėse Valstijose.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 07 28 11:38
Spausdinti