Meniu
Prenumerata

antradienis, kovo 19 d.


MUMIJA
Egipte „skaitmeniniu būdu išvyniota“ garsaus faraono mumija
BNS
Scanpix

Egipte buvo „skaitmeniniu būdu išvyniota“ 1881-aisiais atrasta garsaus faraono Amenchotepo I mumija, taip pirmą kartą atskleidžiant jos paslaptis be jokios invazijos.

Pasitelkę modernias skaitmenines 3D vaizdų technologijas mokslininkai atskleidė naujus mumifikavimo būdus, panaudotus šio daugiau kaip prieš pusketvirto tūkstančio metų valdžiusio faraono atveju.

Tyrimui vadovavo Kairo universiteto radiologijos profesorė Sahar Saleem ir garsus egiptologas, buvęs senienų ministras Zahi Hawassas, antradienį paskelbė Turizmo ir senienų ministerija.

„Saleem ir Hawassas pasinaudojo modernia rentgeno technologija, kompiuterine tomografija, modernia programine įranga ir skaitmeniniu, saugiu, neinvaziniu būdu „išvyniojo“ Amenchotepo I mumiją“, – sakoma pranešime.

...

„Tyrimas pirmą kartą parodė karaliaus Amenchotepo I veidą, atskleidė jo amžių, sveikatos būklę, taip pat daug paslapčių apie unikalų mumijos mumifikavimą ir perlaidojimą“, – sakė ministerija.

Analizė parodė, kad Amenchotepas I yra pirmasis faraonas, mumifikuotas sukryžiuotomis rankomis, ir paskutinis, kuriam šio proceso metu nebuvo pašalintos smegenys.

Tomografija parodė, kad šis faraonas, kuris per 21 savo valdymo metus įvykdė kelias karines kampanijas, mirė būdamas 35 metų amžiaus, tikriausiai nuo sužeidimo ar ligos.

Jo mumija buvo atrasta Luksore Pietų Egipte ir yra vienintelė neišvyniota – archeologai norėjo išsaugoti kaukę ir ją tarsi plaukai supančias gėlių girliandas.

Pasinaudojant tuo pačiu „technologinio išvyniojimo“, kaip jį pavadino S. Saleem, metodu, 2012 metais buvo atskleistas „haremo sąmokslas“, susijęs su Ramzio III nužudymu.

Per tą sąmokslą, suregztą vienos faraono žmonos, norėjusios, kad sostą užimtų jos, o ne kitos sutuoktinės sūnus, Ramziui III buvo perrėžta gerklė. Tyrimo metu po kaklą dengusiais tvarsčiais buvo pastebėta ši žaizda.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.

2021 12 30 15:17
Spausdinti