Meniu
Prenumerata

antradienis, kovo 19 d.


TEISMAI
ES apskundė milžinei „Apple“ palankų ESBT sprendimą
BNS
Pixabay
„Apple“.

 Europos Sąjunga (ES) penktadienį apskundė Europos Sąjungos Bendrojo Teismo (ESBT) sprendimą, kuriuo panaikintas Briuselio nurodymas milžinei „Apple“ sumokėti Airijos valstybei 13 mlrd. eurų nesumokėtų mokesčių.

Europos Komisija (EK) pabrėžė „pagarbiai mananti, kad Europos Sąjungos Bendrasis Teismas savo sprendime padarė daug teisės klaidų“, sakoma už konkurenciją atsakingos EK narės Margrethe Vestager pranešime.

ES žemesnės instancijos teismo sprendimą dabar peržiūrės aukščiausias ES Teisingumo Teismas, o sprendimo tikimasi ne anksčiau kaip 2021 metais.

EK priėmė neeilinį nurodymą Airijai susigrąžinti mokesčius iš „Apple“ 2016 metų rugpjūčio mėnesį.

„iPhone“ gamintoja ir Airija užginčijo sprendimą, kurį „Apple“ vadovas Timas Cookas tuo metu pavadino „visiška politine nesąmone“.

Pareiškime „Apple“ teigė, kad „išnagrinės Komisijos skundą, kai jį gaus“.

„Visgi tai nepakeis faktinių Bendrojo Teismo išvadų, kurios įrodo, kad mes visada laikėmės įstatymų Airijoje, kaip ir visur, kur dirbame“, – sakoma pareiškime.

2016 metais ES apkaltino Airiją, kad ji leidžia „Apple“ nukreipti į šalį Europoje, Afrikoje, Viduriniuose Rytuose ir Indijoje gautas pajamas ir taip praktiškai išvengti mokesčių.

Briuselio teigimu, tai suteikė „Apple“ pranašumą prieš kitas įmones, leidžiantį išvengti mokesčių Airijoje mokėjimo 2003–2014 metais, kurių suma sudarytų maždaug 13 mlrd. eurų

ES pareigūnai teigė, kad tai buvo neteisėta Airijos „valstybės pagalba“.

„Jei valstybės narės suteikia tam tikroms tarptautinėms bendrovėms mokesčių lengvatas, kurių neturi jų varžovės, tai kenkia sąžiningai konkurencijai Europos Sąjungoje ir pažeidžia valstybės pagalbos taisykles“, – pažymėjo M. Vestager.

„Laukia dar daug darbo – įskaitant ir užtikrinimą, kad visos įmonės, įskaitant skaitmenines įmones, moka teisingą savo mokesčių dalį ten, kur įmonės turi mokėti mokesčius“, – pridūrė M. Vestager.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 09 25 14:38
Spausdinti