Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


ES diplomatijos vadovas apie Kaliningrado tranzitą: Lietuva nėra kalta
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
ES Taryba
Josepas Borrellis.

Dėl apriboto tranzito į Kaliningradą kilusi įtampa bei Maskvos grasinimai Lietuvai sulaukė dėmesio ir Briuselyje. ES užsienio politikos įgaliotinis Josepas Borrellis pirmadienį pakartojo Lietuvos atstovų žodžius, kad Vilnius tik įgyvendina ES priimtas sankcijas Rusijai ir neblokuoja tranzito.

„Be abejo, visada nerimauju dėl Rusijos atsakomųjų veiksmų“, – taip J. Borrellis po pirmadienį vakare pasibaigusio ES užsienio ministrų susitikimo Liuksemburge komentavo Maskvos grasinimus Lietuvai, kad ši „pasilieka teisę imtis veiksmų savo nacionaliniams interesams apsaugoti“.

Tačiau ES diplomatijos vadovas suskubo paneigti Kremliaus kaltinimus, kad Lietuva vienašališkai uždraudė tranzitą į Kaliningradą per savo teritoriją, ir išdėstė, kokia situacija yra iš tiesų.

„Pirma, sausumos tranzitas tarp Kaliningrado ir kitų Rusijos dalių nebuvo nei sustabdytas, nei uždraustas. Nėra jokios blokados. (...) Antras faktas: keleivių ir prekių, kurioms netaikomos sankcijos, tranzitas tęsiasi. Trečia, kaip patikino ir paaiškino mano kolega (susitikime dalyvavęs užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis – IQ past.), Lietuva nesiėmė jokių vienašališkų nacionalinių apribojimų ir taiko tik Europos Sąjungos sankcijas. Taigi kaltinimas Lietuvai, kad „Lietuva įgyvendina lietuviškas sankcijas“, yra neteisingas. Gryna propaganda. Lietuva nesiėmė jokių vienašališkų nacionalinių apribojimų. Tačiau pagal Europos Sąjungos sankcijas tam tikroms prekėms yra taikomi importo ir eksporto apribojimai, įskaitant draudimą vežti tas prekes tranzitu per Europos Sąjungos teritoriją. Lietuva nedaro nieko kito, kaip tik įgyvendina Komisijos pateiktas gaires“, – paaiškino J. Borrellis.

Dar kartą patikrinsime teisinius aspektus, kad įsitikintume, jog elgiamės visiškai pagal teisės aktus.

Vis dėlto jis pridūrė, kad ES yra nusiteikusi pozityviai ir patikrins Maskvos skundus: „Dar kartą patikrinsime teisinius aspektus, kad įsitikintume, jog elgiamės visiškai pagal teisės aktus. Bet Lietuva nėra kalta, ji nevykdo nacionalinių sankcijų, ji nesielgė pagal savo norus. Kad ir ką ji daro, tai yra ankstesnių konsultacijų su Komisija, kuri pateikė gaires, pasekmės, ir ji tas gaires įgyvendina. Dukart patikrinkime, ar šios gairės yra teisingos, pagal bet kokias nurodytas taisykles.“

Kaliningrado srities gubernatorius Antonas Alichanovas šeštadienį pranešė, kad „Lietuvos geležinkelių“ krovinių vežimo bendrovė „LTG Cargo“ informavo, jog dėl Vakarų sankcijų uždraudžia daugelio prekių tranzitą geležinkeliais. Anot jo, apribojimai palies 40–50 proc. produktų, kurie importuojami į kitus Rusijos regionus ir eksportuojami iš jų tranzitu per Lietuvą, o tarp prekių, kurioms jie taikomi, yra statybinės medžiagos, cementas ir metalo gaminiai.

Pirmadienį Rusijos užsienio reikalų ministerija savo tinklalapyje pranešė, kad iškvietė Lietuvos laikinąją reikalų patikėtinę Virginiją Umbrasienę ir pareiškė griežtą protestą bei pareikalavo atšaukti minimus apribojimus.

„Jei artimiausiu metu krovinių tranzitas tarp Karaliaučiaus srities ir likusios Rusijos Federacijos teritorijos per Lietuvą nebus visiškai atkurtas, Rusija pasilieka teisę imtis veiksmų savo nacionaliniams interesams apsaugoti“, – teigiama Rusijos ministerijos pranešime.

Lietuvos muitinės departamentas savo ruožtu teigia, kad draudimas buvo žinomas nuo kovo vidurio, tai dalis ketvirtojo ES sankcijų paketo. Kovo 15-ąją priimtame ES sankcijų pakete buvo įvesti ribojimai rusiškam plienui ir kitų juodųjų metalų produktams pagal sutartis, sudarytas iki birželio 17-osios, o nuo šeštadienio jie negali būti gabenami per bendrijos šalių teritorijas. Liepos 10-ąją toks pat draudimas įsigalios cementui, alkoholiui ir kitiems produktams, rugpjūčio 10-ąją – angliai ir kitam kietajam iškastiniam kurui, o nuo gruodžio 5 d. – ir rusiškai naftai.

2022 06 21 06:55
Spausdinti