Meniu
Prenumerata

antradienis, kovo 19 d.


TRANSPORTAS
ES: JAV planuojamos mokesčių lengvatos elektromobilių pirkėjams yra diksriminacinės
BNS
Unsplash

ES pareiškė esanti „labai susirūpinusi“ dėl JAV žingsnių suteikti amerikiečių vairuotojams mokesčių lengvatų įsigyjant Šiaurės Amerikoje surinktas elektrines transporto priemones, pažymėdama, kad tai diskriminuoja Europos automobilių gamintojus.

„Manome, kad tai yra diskriminacija, tai yra užsienio gamintojų diskriminacija suteikiant pirmenybę JAV gamintojams. Ir, žinoma, tai reikštų, kad tai būtų nesuderinama“ su Pasaulio prekybos organizacijos taisyklėmis, žurnalistams kalbėjo Europos Komisijos atstovė Miriam Garcia Ferrer.

Sekmadienį po pusantrų metų trukusių įtemptų derybų ir naktinio debatų maratono JAV Senatas sekmadienį patvirtino plataus užmojo prezidento Joe Bideno kuruotą klimato, mokesčių ir sveikatos apsaugos planą, kuriame numatyta 7,5 tūkst. JAV dolerių mokesčių lengvata kiekvienam amerikiečiui, perkančiam elektromobilį su Šiaurės Amerikoje pagamintomis baterijomis.

Briuselis teigia, kad tokia lengvata pastatytų ne JAV įmones, kurios baterijas gauna iš kitų šaltinių, į labai nepalankią padėtį.

Europa, pereidama prie klimatui neutralios ateities, siekia smarkiai padidinti savo elektros baterijų gamybą.

„Europos Sąjunga yra labai susirūpinusi dėl šio naujo galimo transatlantinės prekybos įstatymo projekto, kurį šiuo metu svarsto JAV“, – kalbėjo M. Garcia Ferrer.

Nors „mokesčių kreditai yra svarbi paskata didinant elektromobilių paklausą, turime užtikrinti, kad taikomos priemonės būtų teisingos“, – teigė ji.

„Todėl mes ir toliau raginame Jungtines Valstijas pašalinti šiuos diskriminacinius elementus iš įstatymo projekto ir užtikrinti, kad jis visiškai atitiktų PPO reikalavimus“, – pridūrė EK atstovė.

Įstatymo projektas dabar turi būti pateiktas JAV Atstovų Rūmams dar vienam svarstymui.

Jungtinės Valstijos ieško būdų, kaip sumažinti tiekimo priklausomybę nuo Kinijos, kuri yra didžiausia pasaulyje elektromobiliams reikalingų ličio jonų baterijų gamintoja, daugiausia per bendrovę „Contemporary Amperex Technology Co. Limited“ (CATL).

Amerikos automobilių inovacijų aljanso (AAAI) vadovas Johnas Bozzella teigė, kad 70 proc. šiuo metu JAV parduodamų elektromobilių modelių neatitiks reikalavimų mokesčių lengvatai gauti dėl juose naudojamų komponentų.

Jis paragino Vašingtoną išplėsti įstatymo projekto aprėptį, kad jis „apimtų šalis, kurios yra sudariusios kolektyvinės gynybos susitarimus su Jungtinėmis Valstijomis, pavyzdžiui, NATO nares, Japoniją ir kitas šalis“.

2022 08 12 12:24
Spausdinti