Meniu
Prenumerata

trečiadienis, gegužės 1 d.


ANTIMONOPOLINES TAISYKLES
ES skyrė rimtą baudą „Apple“
BNS
Unsplash

Briuselis toliau „stato ant blakstienų“ technologijų milžinus. Europos Sąjunga pirmadienį skyrė JAV technologijų milžinei „Apple“ 1,8 mlrd. eurų baudą už tai, kad pažeidė bloko įstatymus, neleisdama muzikos srautinio transliavimo paslaugoms informuoti naudotojų apie prenumeratos galimybes kitur nei per programėlių parduotuvę „App Store“.

„Komisija nustatė, kad „Apple“ taikė apribojimus programėlių kūrėjams, neleisdama jiems informuoti „iOS“ naudotojų apie alternatyvias ir pigesnes muzikos prenumeratos paslaugas, kurias galima užsisakyti ne per programėlę“, – sakoma Europos Komisijos (EK) pareiškime.

„Tai neteisėta pagal ES antimonopolines taisykles“, – nurodoma jame.

„Apple“ taip elgėsi beveik dešimtmetį, todėl daugelis naudotojų mokėjo „gerokai didesnes muzikos srautinio transliavimo prenumeratos kainas dėl didelio komisinio mokesčio, kurį „Apple“ taiko kūrėjams ir kuris perkeliamas vartotojams“, teigė EK.

Tuo metu „Apple“ pasmerkė ES sprendimą skirti jai baudą ir pareiškė, kad jį apskųs.

„Sprendimas buvo priimtas nepaisant to, kad Komisijai nepavyko rasti jokių patikimų žalos vartotojams įrodymų, ir neatsižvelgiama į rinkos, kuri klesti, yra konkurencinga ir sparčiai auga, realijas“, – sakoma bendrovės pareiškime.

„Gerbiame Europos Komisiją, tačiau faktai tiesiog nepagrindžia šio sprendimo. Todėl „Apple“ pateiks apeliaciją“, – priduriama jame.

1,8 mlrd. eurų bauda skirta po ilgai trukusio tyrimo, kurį paskatino prieš penkerius metus švedų muzikos srautinių transliacijų bendrovės „Spotify“ pateiktas skundas.

Plataus masto tyrimą Briuselis pradėjo 2021-aisiais, bet pernai jis buvo susiaurintas, jame koncentruotasi į „Apple“ veiksmus, kuriais siekiama neleisti programėlėms teikti naudotojams informacijos apie konkuruojančias muzikos prenumeratos galimybes.

„Dešimtmetį „Apple“ piktnaudžiavo savo dominuojančia padėtimi rinkoje dėl muzikos transliavimo programėlių platinimo per „App Store“, – pareiškime teigė EK pirmininkės pavaduotoja Margrethe Vestager.

„Mes nurodėme „Apple“ pašalinti reikiamas nuostatas ir ateityje susilaikyti nuo panašios praktikos“, – žurnalistams sakė M. Vestager.

2024 03 04 15:17
Spausdinti