Meniu
Prenumerata

antradienis, kovo 19 d.


KALININGRADO TRANZITAS
FNTT sako, kad aptarnaujant mokėjimus už Kaliningrado tranzitą gali būti daromos išimtys
BNS
Erikas Ovčarenko/BNS

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) teigia, kad Lietuvoje veikiantiems bankams gali būti suteikiamos išimtys ir leidžiama aptarnauti mokėjimus už su Kaliningrado tranzitu susijusias paslaugas, tačiau tvirtina vertinsianti kiekvieną atvejį.

Tokią poziciją tarnyba pateikė Lietuvos institucijoms aiškinantis, ar bankai nepažeistų tarptautinių sankcijų Rusijai ir Baltarusijai, jeigu aptarnautų sankcionuotų šių šalių įmonių mokėjimus valstybės valdomiems „Lietuvos geležinkeliams“.

„Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba vadovaujasi tiesiogiai taikomais ES reglamentais, Europos Komisijos gairėmis, kuriose pažymima, kad sankcijos nėra taikomos prekių tranzitui geležinkeliu tarp Rusijos Federacijos žemyninės dalies ir Kaliningrado srities ir atvirkščiai pagal EK numatytas sąlygas“, – atsakyme BNS ketvirtadienį nurodė FNTT.

Taip ji atsakė paprašyta nuomonės, ar apmokėjimams už Kaliningrado tranzitą Lietuvoje veikiantys bankai turėtų daryti išimtis ir juos aptarnauti, net jeigu juos vykdo ES ar transatlantinių partnerių sankcionuoti fiziniai ir juridiniai asmenys.

Susisiekimo ministras Marius Skuodis anksčiau šią savaitę teigė, kad FNTT nuomonė bus esminė bankams sprendžiant, ar aptarnauti mokėjimus.

Atsakyme FNTT nurodė, kad Lietuvos fiziniai ar juridiniai asmenys, siekdami pasinaudoti išimtimis ar gauti leidimą netaikyti tarptautinių sankcijų nustatytų apribojimų ir įpareigojimų, turi kreiptis į tarnybą dėl išimties suteikimo.

„FNTT, gavusi prašymą dėl išimties pritaikymo, įvertina kiekvieną atvejį individualiai ir nusprendžia dėl išimties suteikimo ar nesuteikimo“, – teigiama atsakyme.

Rusijos laikinasis reikalų patikėtinis Lietuvoje Sergejus Riabokonis praėjusią savaitę pranešė perdavęs Užsienio reikalų ministerijai Vilniuje notą dėl numanomo mokėjimų už Kaliningrado tranzito paslaugas sustabdymo.

Diplomatas valstybinei televizijai „Rossija 24“ sakė, kad „Lietuvos geležinkelių“ paslaugomis besinaudojantys operatoriai Rusijoje privalo apmokėti už krovinių pervežimą, o Vilnius visus šiuos mokėjimus yra nukreipęs per vienintelį Šiaulių banką, nuo rugsėjo nebevykdysiantį jokių operacijų su Rusija.

Pasak jo, šis žingsnis yra naujas smūgis tranzitui į Kaliningrado sritį per Lietuvą, „tik kita kryptimi“.

Šiaulių banko interneto svetainėje teigiama, kad po rugsėjo 1 dienos „mokėjimų vykdymo išimtys išankstiniu susitarimu gali būti taikomos tokiems atvejams, kai mokėjimai atliekami humanitariniams tikslams ar valstybės funkcijoms užtikrinti“.

Bankas teigia, kad šiuo metu aiškinasi situaciją su atsakingomis institucijomis.

„Šiuo metu bendradarbiaujame su atsakingomis institucijomis dėl išaiškinimo ir tranzito paslaugos priskyrimo prie Valstybės funkcijų, tuomet svarstysime galimybę, pagal bankui priimtinas rizikas, taikyti jai išimtį“, – naujienų portalui „15min“ sakė Šiaulių banko atstovė spaudai Monika Rožytė.

M. Skuodis teigia, kad Susisiekimo ministerija yra pateikusi nuomonę, jog atsiskaitymams už Kaliningrado tranzitą išimtys turėtų būti taikomos.

Sankcionuotų prekių Kaliningrado tranzitą Rusija liepą atnaujino praėjus maždaug mėnesiui po to, kai Lietuva jį uždraudė, remdamasi balandį pateiktu Europos Komisijos išaiškinimu.

Rusijai ribojimus pavadinus Kaliningrado srities blokada ir pagrasinus atsaku, Europos Komisija liepą išleido naujas gaires, kuriomis nurodyta tranzitą geležinkeliais atnaujinti.

2022 08 04 18:09
Spausdinti