Meniu
Prenumerata

antradienis, kovo 19 d.


„GOOGLE“ PRIEŠ AUSTRALIJĄ
„Google“ pagrasino blokuoti australų vartotojus, jei bus priimtas žiniasklaidos įstatymas
BNS
Pixabay

„Google“ penktadienį pagrasino blokuoti australų vartotojus ir neleisti jiems naudotis bendrovės internetiniais paieškos įrankiais, jei vyriausybė nepakeis svarbių teisės aktų, verčiančių interneto milžinę atlyginti naujienų rengėjams už jų internete rodomą jų parengtą turinį.

„Google Australia“ vadovaujamoji direktorė Mel Silva perspėjo Senato komitetą Kanberoje, kad pirmasis pasaulyje žiniasklaidos įstatymas yra „neįgyvendinamas“ ir pakenks interneto veikimui. 

„Jei ši kodekso versija būtų priimta, mums neliktų nieko kito, kaip tik nustoti teikti „Google“ paieškos sistemų paslaugas Australijoje“, – teigė M. Silva, bendrovei po ilgų derybų dėl įstatymo projekto iškėlus tokius grasinimus.

Praėjusiais metais buvo parengti teisės aktai, siekiant priversti „Google“ ir „Facebook“ mokėti vietos žiniasklaidos organizacijoms už naujienų turinio talpinimą, kitu atveju interneto milžinėms gresia milijoninės baudos. 

Įstatymo projekte numatoma, kad interneto milžinės privalės atlyginti Australijos žiniasklaidos priemonėms, pradedant Ruperto Murdocho milžine „News Corp“, baigiant visuomeniniais transliuotojais ABC ir SBS, už jų turinio fragmentų rodymą paieškos rezultatuose. 

Prieštaringiausioje įstatymo dalyje reikalaujama, kad „Google“ ir „Facebook“ dalyvautų privalomame arbitraže su žiniasklaidos įmonėmis, jei per tris mėnesius jie negalės susitarti dėl savo turinio vertės. 

Tuomet arbitras pasirinktų arba naujienų agentūros pateiktą mokėjimo pasiūlymą, arba technologijų įmonės pasiūlymą. 

„Ši kodekso nuostata sukurtų nepagrįstą precedentą mūsų verslui ir skaitmeninei ekonomikai, – penktadienį pareiškė M. Silva. – Tai nesuderinama su tuo, kaip veikia paieškos sistemos ar kaip šiuo metu veikia internetas.“

Įstatymas taip pat reikalautų, kad platformos praneštų naujienų įmonėms dvi savaites prieš algoritmų pakeitimus, turinčius įtakos jų turinio platinimui, ir įtrauktų baudžiamąsias išlygas, kad įmonės negalėtų blokuoti turinio, taip išvengdamos mokėjimo. 

Milžines „Google“ ir „Facebook“ palaikė JAV vyriausybės ir interneto architektai, įskaitant Timą Berners-Lee. 

Iniciatyva yra atidžiai stebima visame pasaulyje, nes naujienų žiniasklaidos priemonėms vis sunkiau verstis vis labiau į skaitmenizaciją žengiančiame pasaulyje, kai didžiosios technologijų įmonės didžiąją dalį pajamų gauna iš reklamos.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 01 22 16:07
Spausdinti