Meniu
Prenumerata

antradienis, kovo 19 d.


ĮRENGINIAI
„Huawei FreeBud 4“ apžvalga: stilingos, modernios ir šiek tiek „Apple“
Ovidijus Lukošius

Iki belaidžių ausinių bumo niekas per daug nekreipė dėmesio, kas styro iš praeivio ausų – pirkdami naują telefoną jo dėžutėje rasdavome pigias ausines su laidu, kurių daugeliui pakakdavo, kol po 2–3 metų įsigydavo naują telefoną.

Ir pačiomis ausinėmis daugelis naudodavosi gana retai, kaip laisvų rankų įranga pokalbiams telefonu. Tačiau ištobulėjus mobiliajam internetui, daugėjant audio turinio, o muzikos įrašų platformos užpildžius neišsemiamiems dainų archyvams, vis daugiau žmonių suprato, kad pigios laidinės ausinės nepatenkina jų poreikių.

Tuo, žinoma, pasinaudojo gamintojai, pasiūlę įvairiausios kainos ir kokybės įrenginių bei sudėlioję juos į prestižo lentynėles. Naujosios „Huawei“ „FreeBud 4“ atsiduria ant aukštesnės pakopos ir tiesiogiai konkuruos su analogiškais „Samsung“ ir „Apple“ modeliais.  

Nepainiokite „FreeBud 4“ su pigesniu „FreeBud 4i“ modeliu – naujosios ausinės yra prašmatnesnės, atviro tipo, t. y. be guminių pagalvėlių, kurios sandariau užkemša ausį ir, žinoma, brangesnės.

Kaip jos atrodo?

Savo forma jos labai panašios į „Apple AirPods“ su ilgomis kojelėmis, styrančiomis žemyn iš ausų. Tiesa, šįkart galima pasirinkti ne tik baltos („Huawei“ ją vadina keramine balta), bet ir perlamutrinės pilkos (sidabro šerkšno) spalvos ausines, kurios iš tiesų atrodo prabangiai ir net puošniai.

Ausinių dėklas yra apvalios formos ir primena dantų siūlo dėžutę – be vargo tilps net ir aptemtų džinsų kišenėje. Kaip ir ausinės, dėklas dvelkia premium kokybe, tiesa, yra matinės spalvos, gerai maskuojančios pirštų antspaudus. Dėklas sveria 38 gramus, o ausinukai – po 4,1 gramo.

Patiko stiprūs magnetukai, ryžtingai pritraukiantys tiek dėžutės dangtelį, tiek įsiurbiantys pačias ausines į joms skirtas ertmes.

Kaip jos veikia?

Atviro tipo ausinės be guminių pagalvėlių praleidžia daugiau aplinkos garso ir tai nebūtinai yra trūkumas – galbūt tai neleis visiškai atsiriboti nuo garsiai kalbančių kolegų biure, tačiau gatvėje išgirsti pro šalį važiuojančio automobilio garsą yra gyvybiškai svarbu. Ypač jei muzikos klausotės važiuodami dviračiu, taigi, budriems reikia išlikti visuomet.

Priklausomai nuo ausų formos atviro tipo ausinės gali tvirtai nesilaikyti, tačiau jei tinka, jos mažiau vargina ir spaudžia ausis. Tai suteikia papildomo komforto.

„FreeBud 4“ turi vadinamąją aktyviąją triukšmo slopinimo (ANC) sistemą, kurią įjungus slopinami aplinkos garsai, tačiau tai vis tiek nėra viską atremiantis barjeras – klausantis muzikos balkone siauroje senamiesčio gatvėje ir išjungus ANC buvo girdėti praeivių balsai ir automobilių varikliai. Įjungus triukšmo slopinimą nepageidaujamų garsų nuotrupos vis tiek pasiekdavo ausis, bet gal todėl, kad įsitempęs labai stengiausi kažką išgirsti.

Geriausia ausines valdyti „Huawei AI Life“ programėle, kurią galima įdiegti ir į iOS ar „Android“ telefonus. Vienu metu ausinės gali būti susietos su dviem įrenginiais. Prijungiau jas prie „iPhone 11 Pro“ ir „Huawei P40 Pro“ telefonų – pastarojo ekrane mačiau, kad ausinės naudojamos su „iPhone“, o ausinių nustatymus galima keisti bet kurio telefono ekrane. Ausinės „nešokinėja“ nuo vieno prietaiso prie kito. Jei „iPhone“ klausaisi muzikos per „Spotify“, o „Huawei“ tuo metu socialiniame tinkle paleidi vaizdo įrašą su garsu, ausinės transliuoja tai, ką ir norėtumei tokiu atveju girdėti – nepertraukiamą muziką.

Įkišus ausines į ausis pasigirsta garsas, pranešantis, kad jos prisijungė prie įrenginio. Jei gatvėje susitiksi pažįstamą praeivį ir stabtelsi paplepėti, ištraukus ausines iš ausų jos nutyla ir įrenginyje „paspaudžia pauzę“. Vėl įsidėjus ausinukus į ausis, tinklalaidė ar daina bus tęsiamos nuo tos vietos, kur sustojote. Labai patogu.

Ausinės taip pat turi prisitaikymo prie ausies sistemą, kuri nuskenuoja  ausies kanalų formas ir pagal tai konfiguruoja garsą. Muzikos tonus galima reguliuoti „AI Life“ programėle, paryškinant žemus arba aukštus dažnius, kaip kam patinka.

Svarbiausias funkcijas – sustabdyti dainą, perjungti sekančią, atsiliepti ar atmesti skambutį, reguliuoti garsą galima braukiant ir spaudžiant ausinės kojelę. Gestus ir funkcijas galima nustatyti „AI Life“ programėlėje.

„Huawei“ sako, kad pilnai įkrautų ausinių baterijos pakaks keturias valandas be perstojo klausytis muzikos, o įjungus ANC – 2,5 valandos.  Dėklo energijos turėtų pakakti 14–22 valandoms. Greitasis krovimas vos per 15 minučių energijos papildomo 2,5 valandos klausymosi. Pats dėklas įkraunamas USB laidu, nors turėtų pasirodyti ir versija su belaidžiu krovikliu. 

Verdiktas 

Prieš renkantis „FreeBud 4“ reikėtų įsitikinti, ar ausies formai tinka jų forma.

Garso kokybė pranašesnė nei daugelio kitų belaidžių ausinių, tačiau nėra tobula – bet jei nesate prisiekęs melomanai, ji daugelį tenkins. 

„FreeBuds 4“ kaina įvairiose interneto parduotuvėse Lietuvos svyruoja nuo 118 iki 140 eurų – pigesnės už analogiškus „Apple“ ar „Samsung“ įrenginius.  

2021 08 21 19:42
Spausdinti