Meniu
Prenumerata

antradienis, kovo 19 d.


ĮRENGINIAI
„Huawei Mate Pad 11“: ar planšetė jau gali pakeisti nešiojamąjį kompiuterį?
Ovidijus Lukošius
„Huawei Mate Pad 11“.

Planšetiniai kompiuteriai, grasinę mesti iššūkį įprastiems, taip ir neužėmė tvirtesnių pozicijų biuruose ir namuose. Skaityti naujienas ar naršyti socialiniuose tinkluose patogiau į delną telpančiais išmaniaisiais telefonais, o dirbti – klaviatūrą, pelę ir didelį ekraną turinčiais kompiuteriais.

Tačiau Kinijos technologijų gigantė „Huawei“ nepasiduoda. Neseniai pasirodęs naujasis planšetinis kompiuteris „MatePad 11“ Lietuvoje parduodamas su klaviatūra ir išmaniuoju pieštuku – tarsi prašoma duoti dar vieną šansą šio tipo įrenginiams. Ką gi, šią apžvalgą parašiau barškindamas „MatePad 11“ klaviatūrą ir mėgindamas naudotis visomis programomis bei kompiuterinės debesijos paslaugomis, kurios darbe įprastos kasdien.

Žodis „mėgindamas“ čia pavartotas ne todėl, kad abejočiau savo kompiuteriniu raštingumu. Anaiptol. Dėl JAV sankcijų su „Google“ ir kitomis amerikiečių bendrovėmis partnerystę sustabdžiusi „Huawei“ buvo priversta atsisakyti „Android“ operacinės sistemos ir sukurti savąją. Rinką jau pasiekia pirmieji gaminiai su „HarmonyOS“ operacine sistema, o „MatePad 11“ yra vienas tokių. Tačiau net ir galėdami bendradarbiauti su „Huawei“ programėlių kūrėjai neskuba arba nespėja pritaikyti savo produktų ir paslaugų, tad kinų „App Gallery“ atrodo nepalyginti skurdžiau nei „Google Play“ ar „App Store“. Bet apie tai šiek tiek vėliau.

Lengvas ir funkcionalus

Kaip jau minėjau, „Mate Pad 11“ pirkėjai gauna ir klaviatūrą. Ji naudojama ir kaip planšetę saugantis dėklas, kurį išlankstę gauname prietaisą, artimą nešiojamajam kompiuteriui. Galima prisijungti ir pelę (bet bent jau kol kas nepavyks susieti su iOS įrenginiais), tačiau įgudus visai patogu naudotis jutikliniu ekranu. Klaviatūroje-dėkle paslėptas magnetas sukuria tvirtą konstrukciją, o ekraną galima fiksuoti dviejose pozicijose: viena labiau tinka darbui, kita – žiūrėti filmams ir kitoms pramogoms.

Klaviatūra pasirodė neįtikėtinai patogi, nors ir nedidelė. Galbūt dėl to, kad dažniausiai dirbu nedaug didesne „Apple Magic“ ir pirštai įpratę bėgioti mažais klavišais. Žinoma, nuolatiniam darbui vien su „MatePad 11“ būtų sunkoka išsiversti. Tačiau mėgstantiems kavinėje atsakinėti į elektroninius laiškus ar dažnai vykstantiems į trumpalaikes komandiruotes „MatePad 11“ puikiausiai tiks.

„Huawei Mate Pad 11“.

Planšetiniai kompiuteriai retai pasižymi įmantriu dizainu, „MatePad 11“ – ne išimtis. Tačiau jo plastikinis korpusas atrodo kokybiškai, o speciali aliuminį primenanti danga sukuria prabangesnio įrenginio įspūdį. Dėklas nėra pagamintas iš odos, tačiau juodos spalvos materija su aukso raidėmis išspaustu „Huawei“ logotipu daugmaž pretenduoja į verslo klasę.

485 g sveriantis įrenginys yra lengvas ir bus atgaiva tiems darboholikams, kurie įpratę nešiojamąjį kompiuterį visuomet turėti šalia ir jį tįstis namo net iki vėlumos užsibuvę biure. Bandydamas šią planšetę, šiokiadieniais kompiuterį palikdavau redakcijoje ir, kaip esu įpratęs su pusryčių kavos puodeliu, „MatePad 11“ puikiausiai pakako ryto naujienoms perversti ir atsakyti į keletą ankstyvų elektroninių laiškų.

Jus girdės ir jūs girdėsite

Pavartę planšetę aptinkame keturias mažas skylutes: tris ant ilgosios briaunos ir vieną šalia galinės vaizdo kameros. Tai – keturi mikrofonai, kurie, iki pandemijos buvę nereikšminga kompiuterių dalimi, dabar, išpopuliarėjus nuotoliniams susitikimams, tapo itin svarbūs. Šis ketvertukas savo darbą atlieka puikiai, talkinamas dirbtinio intelekto valdomos aplinkos triukšmą slopinančios technologijos, kuri sugeria klaviatūros garsus ir kitą biuro šurmulį.

Ant abiejų trumpųjų briaunų aptiksime dar keturias skylučių grupes. Tai – garsiakalbių, kurių taip pat yra keturi, ertmės. Gerai įsižiūrėję ant planšetės nugaros pamatysime „Harmon Kardon“ logotipą. „Harman“ yra amerikiečių garso įrangos gamintoja, kurią prieš ketverius metus įsigijo Pietų Korėjos „Samsung“. „Harman“ priklausantys tokie prekių ženklai kaip AKG, JBL, „Mark Levinson“ ar „Bang & Olufsen“ automobilių garso įrangos padalinys kalba patys už save. Tad „MatePad 11“ garso sistema ne tik nerėš ausies žiūrint filmą, bet ir tiks pasiklausyti muzikos, kai bendrovė išsiųs užkariauti naujų rinkų ir vienišas kiurksosite viešbučio kambaryje.

Priekinei vaizdo kamerai parinkta ne išmaniojo telefono, bet tradicinio nešiojamojo kompiuterio pozicija – viršuje prie horizontaliosios briaunos. Tai – aiški užuomina, kad „MatePad 11“ skirtas verslo klientams, ir kamerą naudosite ne asmenukėms, bet konferenciniams pokalbiams per „Zoom“ ar „Teams“.

Pačios vaizdo kameros gana primityvios ir greičiausiai nusileis tam rinkiniui, kuris sumontuotas jūsų telefone. „Huawei“, mėgstantis girtis telefonų fotografavimo ir filmavimo galimybėmis, daugelį funkcijų iš planšetės pašalino ir paliko tik ilgųjų intervalų filmavimo, panoraminio fotografavimo ir dokumentų skenavimo funkcijas. Dar viena užuomina, netgi pareiškimas, kad „MatePad 11“ skirtas ne pramogoms, bet darbui.

Planšetė, kiek netikėtai, neturi ekrano atrakinimo piršto atspaudu funkcijos, tad teks naudotis PIN kodu arba veido atpažinimo technologija. Taip pat ekraną galima atrakinti naudojantis „Bluetooth“ susietais įrenginiais, pavyzdžiui, išmaniuoju laikrodžiu.

Baterija tarnaus paromis

Viena svarbiausių planšetės detalių yra ekranas ir jis taip pat nenuvils. Beveik 11 colių ekrano rezoliucija yra 2560 × 1600 ir jis gali būti itin ryškus, tad galėsite darbuotis saulėtą dieną prisėdę lauko kavinėje. Ekrano užsklandų ir ikonų rinkinius galite atsisiųsti nemokamai ar už kelis eurus iš specialios galerijos – galėsite planšetę paversti solidžiu arba žaismingu prietaisu, priklausomai nuo savo charakterio, specialybės ar pareigų.

„MatePad 11“ naudoja amerikietišką „Qualcomm Snapdragon 865 5G“ procesorių, kuris prasmuko pro kinų gamintojai taikomas sankcijas. Pats procesorius yra neįprastos konfigūracijos. Paprastai aštuonių branduolių procesoriai padalijami į du bankus ir antrasis prideda išteklių, pirmajam gavus per sunkią užduotį. „Snapdragon 865“ naudoja pagrindinį 3,1 GHz branduolį, jam prireikus talkina trys 2,42 GHz branduoliai, o jei ir šie nesusitvarko, prisijungia likę keturi (1,8 GHz).

„Huawei Mate Pad 11“.

Toks lankstus galios paskirstymas leidžia efektyviai naudoti bateriją ir pasitelkti tiek sistemos greičio, kiek reikia konkrečioms užduotims atlikti. Operatyvioji RAM atmintis yra 6 GB (mažokai). Vidinė atmintis, priklausomai nuo įrenginio modifikacijos, yra 64, 128 arba 256 GB. Dar iki 1 TB galima pridėti pasinaudojus ertme „MicroSD“ atminties kortelei.

Visiškai įkrauta baterija planšetė „žadėjo“ dirbti beveik 41 valandą, likus ketvirčiui energijos – 12 valandų 58 minutes. Įjungus taupymo režimą visiškai įkrautos baterijos energijos esą turėtų užtekti kone pustrečios paros. Tačiau realybė gali būti kiek kitokia, priklausomai nuo to, kiek ir kokių programų naudosite. „PCMark Battery“ atlikto testo rezultatas buvo 18 su puse valandos. Tai reiškia, kad jei nebūsite nuolat prilipę prie ekrano, planšete be įkrovimo galima naudotis 2–3 dienas. Visiškai išsekusią bateriją įkrauti iki 100 proc. prireiks pustrečios valandos.

Vargai su programėlėmis

Nepagailėję tiek daug komplimentų, galiausiai priartėkime prie trūkumų. JAV įvedus sankcijas „Huawei“, kinų bendrovė buvo priversta nutraukti bendradarbiavimą su „Google“, kurios „Android“ operacinę sistemą naudojo savo įrenginiuose. Iki tol pasaulis buvo gana paprastas. Daugelis naudojosi „Windows“ operacine sistema savo kompiuteriuose ir „Android“ telefonuose bei „Google“ interneto paslaugomis. Kitai stovyklai priklausė „Apple“ gerbėjai, įpratę dirbti su iOS ir, nors ne visi, nespjovę į „Google“ produktus.

„Huawei“ buvo priversta susikurti savą „HarmonyOS“, kuria intuityviai be jokių problemų galės naudotis bet kuris įgudęs „Android“ vartotojas. Nepatogumai prasideda norint susikomplektuoti pamėgtų programėlių ir paslaugų kolekciją.

„Huawei“ sukūrė savo programėlių parduotuvę „AppGallery“, tačiau ji kol kas tėra pakelės kioskas, palyginti su „Google Play“ ir „App Store“ prekybos centrais: „AppGallery“ yra apie 45 tūkst. programėlių, „App Store“ – daugiau nei 2,2 mln., „Google Play“ – beveik 3,5 mln. Taip yra dėl to, kad ne visi programų kūrėjai sukūrė su „HarmonyOS“ derančias versijas, o kiti negali bendradarbiauti dėl tų pačių sankcijų.

Tiesa, kai politikai kariauja, verslai bendradarbiauja, ir daugelį populiariausių programėlių pavyks atsisiųsti, net jei jų nėra „AppGallery“ – bus pasiūlytos nuorodos, kurios nuves į tinklalapius, iš kurių ir atsisiųsite, pavyzdžiui, „Facebook“ ar „Google Maps“. Šiek tiek primena piratavimą, bet viskas legalu. Trūkumas – šios programėlės automatiškai neatsinaujins, tad jas po kurio laiko patartina įdiegti iš naujo.

„Huawei Mate Pad 11“.

Kaina, verdiktas ir techniniai duomenys

Ieškantys įsigyti „MatePad 11“ internete ras prekybininkų pasiūlymų – 449 eurai ir net pigiau už versiją su 128 GB vidine atmintimi. Į kainą įskaičiuota ir klaviatūra bei išmanusis rašiklis „M-Pencil“. Šis pravers mėgstantiems piešti ar spalvinti, juo galima pasižymėti pastabas ir jas paversti spausdintu tekstu. „MatePad 11“ kaina yra itin konkurencinga, įvertinus nemokamus priedus. Įrenginys ir dailus, ir gana galingas, tinkantis verslo klientams bent laikinai pakeisti kompiuterį. Tai ir norėjome įrodyti.

2021 09 06 11:06
Spausdinti