Meniu
Prenumerata

antradienis, kovo 19 d.


ASMENINIAI KOMPIUTERIAI
„Huawei MateBook D16“: kokie kompromisai laukia pasirinkus šį kompiuterį?
IQ
Gamintojai
„Huawei MateBook D16“.

Dideli nešiojamieji kompiuteriai – visuomet kompromisas. Jie sunkesni, užima daugiau vietos rankinėje, tačiau apdovanoja didesniu ekranu ir patogesne klaviatūra. Ką gausime ir ką paaukosime pasirinkę naująjį „Huawei MateBook D16“?

Kaip jos atrodo?

Tamsiai pilkos („Huawei“ tai vadina kosmoso pilka) spalvos korpusas su dideliu ir žvilgančiu „Huawei“ logotipu atrodo gana prašmatniai. Vargu, ar labai dažnai su šiuo gana dideliu kompiuteriu darbuositės madingose kavinėse, bet jei naudojatės bendradarbystės erdvėmis, atkreipsite į save dėmesį.

Dar neatvertas „MateBook D16“ renka pirmuosius taškus dėl turtingo jungčių rinkinio: dvi USB-C, po vieną USB 3.2 ir USB 2, taip pat HDMI jungtys bei 3,5 mm ausinių ir mikrofono lizdas. Tai reiškia, kad be jokių papildomų priedėlių prijungsite prie kompiuterio išorinį ekraną, pelę ir klaviatūrą, patį kompiuterį prijungsite prie elektros tinklo ir dar liks viena laisva USB-C jungtis, pavyzdžiui, telefonui.

Žinoma, galima įsigyti belaidę pelę ir klaviatūrą, tad didieji USB lizdai dažniausiai liks be darbo. Tačiau prireikus jie visada bus po ranka ir nereikės papildomai mokėti už adapterį.

Gamintojai
„Huawei MateBook D16“.

Kompiuterio baterijai įkrauti naudojama USB-C jungtis, tad kelionėje užteks vieno įkroviklio kompiuteriui ir telefonui. Dar vienas didelis privalumas, žinoma, jei nesinaudojate „iPhone“.

Pagyrų nusipelno ir klaviatūra. Joje yra atskira klaviatūra skaičiams. Tai turėtų įvertinti ekonomistai ir buhalteriai bei visi kiti, kurie skaitmenų naudoja ne mažiau nei raidžių.

„Huawei MateBook D16“.

Specialus klaviatūros klavišas skirtas įjungti skaičiuotuvo programėlę. Yra integruota ir daugiu funkcijų klavišuose – galima ne tik reguliuoti garsą ir ekrano šviesumą, bet sumažinti ar uždaryti atvertą programos langą, išjungti/įjungti bevielį „Wi-Fi“ ryšį, mikrofoną ar kamerą. Taip pat klavišai gali būti apšviečiami iš apačios dviem lygiais, o tai pravers dirbant prieblandoje ar naktį.

Dėl plataus korpuso spausdinti kompiuterio klaviatūra nėra labai patogu, nors patys klavišai paklusnūs ir minkšti, bet tikrai esame matę geresnių variantų. Daugelis greičiausiai panorės nusipirkti ir išorinę klaviatūrą, ir pelę.

Pelės jutiklinis kilimėlis įrengtas ne simetriškai per vidurį, bet stumteltas kiek į kairę – tai logiškas sprendimas, nes jo vieta derinta prie pagrindinės klaviatūros.

Įjungimo mygtukas turi pirštų antspaudo jutiklį, tačiau kompiuteris nepalaiko „Windows Hello“ veido atpažinimo funkcijos.

„MateBook“ D16 sveria 1,7 kilogramo ir yra lengvesnis už daugelį panašaus dydžio konkurentų modelio. Jo storis nesiekia 2 cm (18,4 mm). Neblogai 16 colių kompiuteriui.

Ekranas, garsas ir vaizdas

„MateBook D16“ turi 16 colių, 1920x1200 raiškos ekraną, kurio kraštinių santykis yra 16:10. Ekranas užima 90 proc. korpuso, kurio rėmas itin siauras šonuose ir viršuje ir vos platesnis apačioje.

Spalvos sodrios ir ryškios, gamintojai teigia, kad ekranas 100 proc. atvaizduoja RGB gamą. Ekrano maksimalus ryškumas yra 300 nitų. Jų nepakaks tiesiogiai šviečiant saulės spinduliams, tačiau suradę bent menką pavėsį galėsite dirbti gana komfortiškai ir lauke saulėtą dieną. Tiesa, ekranas nėra lietimui jautrus ir tam tikrais atvejais to galima pasigesti. Ekrano atsinaujinimo dažnis yra 60Hz – nesate išpuikęs, jei norėtumėte didesnio.

„Huawei“ turėjo gana įdomų sprendimą atveriamą vaizdo kamerą įterpti tarp klavišų, tačiau bent jau D16 modelyje to atsisakyta ir ji grįžo į įprastą vietą virš ekrano.

Pati kamera yra 1080 pikselių raiškos – iš mados neišeinančių nuotolinių susitikimų laikais pašnekovai jus tikrai matys ryškiai ir aiškiai. Taip pat galėsite kompiuteryje nusistatyti aplinkos foną, jei nuo pašalinių akių saugote privačią erdvę.

„MateBook D16“ turi net keturis mikrofonus, kurie leis aiškiai transliuoti jūsų balsą ir tuo pačiu blokuos aplinkos triukšmą. Ir kamerą, ir mikrofonus padeda valdyti dirbtinio intelekto algoritmai. Čia dar kartą galima prisiminti atskirus klaviatūros klavišus kamerai ir mikrofonui išjungti – tiesa, būtų patogiau, jei jie būtų įrengti vienas šalia kito.

Pliusą „Huawei“ įrenginys gauna už garso kokybę. Stereo garsiakalbiai iš tiesų dainingi, o garsas švarus. Tačiau pliusas būtų kur kas riebesnis, jei garsiakalbiai būtų įrengti ne korpuso dugne, o kažkur prie klaviatūros ir melodija lietųsi tiesiai į ausis.

Našumas ir sąsajos

„MateBook D16“ Lietuvos rinkoje bus parduodamas su 12 kartos „Intel Core™ i5-12450H“ procesorius, turės 16 GB operatyviosios atminties (RAM) ir 512 GB kietąjį diską. Operacinė sistema – „Windows 11 Home“.

Gamintojai nepateikia duomenų, kiek laiko 60 Wh baterija galima naudotis pilnai įkrovus. Išsamių bandymų neatlikome, bet, kol baterija nauja, galite tikėtis 5–6 valandų darbo, žinoma, priklauso nuo naudojamų programų, ekrano šviesumo. Reikės daugiau nei pusvalandžio įkrauti iki 50 proc. baterijos.

Lietuvoje „MateBook D16“ su „Intel Core™ i5-12450H“ procesoriumi, 16 GB RAM ir 512 GB kietuoju disku kainuoja nuo 810 eurų.

Su „Huawei MateBook D16“ susieta planšetė tampa ir papildomu monitoriumi.

Papildomų ir sunkiai atremiamų argumentų įsigyti „MateBook 16“ gauna tie, kas naudojasi ir kitais „Huawei“ išmaniaisiais įrenginiais – telefonais bei planšetėmis. Sujungus „MateBook D16“ ir telefoną, pastarąjį galima valdyti kompiuterio ekrane – skambinti, atsakyti į žinutes įvairiose susirašinėjimo programėlėse, viena akimi stebėti socialinių tinklų srautą ar klausytis muzikos per „Spotify“. Žinoma, perkelti failus iš vieno įrenginio į kitą.

Prijungtas planšetinis kompiuteris gali tarnauti ir kaip papildomas ekranas – dubliuojantis arba pratęsiantis pagrindinį. Tad renkantis naują kompiuterį svarbu ne tik jo pagrindiniai parametrai ir kaina, bet ir sąsajos su kitais įrenginiais. Neabejotinai apie tai galvojo ir „Huawei“ kompanija, kuri nešiojamus kompiuteris pradėjo gaminti vos prieš šešerius metus.

Verdiktas

„MateBook D16“ nėra geriausias pasirinkimas aistringiems kompiuterinių žaidimų žaidėjams, tačiau darbe jis patenkins daugelio poreikius, yra pakankamai galingas dirbti ir su vaizdo apdorojimo programomis. Galingas jungčių arsenalas leis prijungti didesnį ekraną ir kitus įrenginius, tačiau daugelis bent dalį savaitės dirba nuotoliniu būdu (arba viršvalandžius savaitgaliais), tad su 16 coliu ekranu puikiausiai pavyks išsiversti sodyboje ar prie jūros.

Svarbiausios techninės savybės

2022 08 29 07:00
Spausdinti