Meniu
Prenumerata

antradienis, kovo 19 d.


IŠMANIEJI TELEFONAI
„Huawei P50 Pro“ apžvalga: ko vertas ir vėl įspūdingai atrodantis telefonas?
IQ
Gamintojai
„Huawei P50 Pro“.

Pastaraisiais metais kaskart pasirodant naujam „Huawei“ telefonui vis kartojami tie patys žodžių junginiai – puikios fotokameros, neturi „Google Play“ paslaugų. Ne išimtis ir naujasis kinų flagmanas „Huawei P50 Pro“, vasario 10 d. pasieksiantis ir Lietuvos parduotuves.

P serijos telefonus „Huawei“ pristatydavo kasmet pavasarį, tačiau šis ritmas pastaruoju metu sutriko ir nuo pirmtakės P40 serijos pasirodymo Europoje praėjo beveik dveji metai. Tačiau kita tradicija išliko – P serija stebina savo fotoobjektyvu bloko dizainu ir kaskart įrodo, kad įmanoma išrasti dviratį.

Jau „P40 Pro“ kamerų blokas stebino savo dydžiu, tačiau naujajame telefone jis ir didesnis, ir išraiškingesnis – vietoj masyvaus stačiakampio su įmontuotomis kameromis randame didžiulius žiedus su objektyvais, blykste ir jutikliu.

„P50 Pro“ dizainas, jei nevertinsime kamerų bloko, pasikeitė vos pastebimai. Įrenginys palyginti su „P40 Pro“ yra 0,6 mm ilgesnis ir 0,2 mm platesnis, tačiau 0,5 mm plonesnis ir 14 gramų lengvesnis. Tų milimetro dalių rankoje laikant telefoną nejusti, tačiau svorio skirtumas jau pastebimas. Korpusas pagamintas iš stiklo ir aliuminio rėmo. Ekrano briaunos lenktos, mygtukai dešinėje pusėje viršuje, SIM kortelių dėtuvė apačioje, kaip ir USB-C lizdas, o stereo garsiakalbiai ant apatinės ir viršutinės briaunų.

Viskas įprasta, jokios revoliucijos – solidus premium klasės telefonas. Žaismingumo, jei nesirinksite auksinės juodos, suteiks kitos spalvos: perlo balta, kakavos auksinė arba žavinga rožinė. Galite spėlioti ką jos reiškia, nes tokius spalvų vardus sugalvojo „Huawei“ rinkodaros specialistai. Į mūsų rankas pakliuvęs auksinės juodos korpusas, nors ir atrodo solidžiai, blizgiu paviršiumi pirštų antspaudus renka taip pat įnirtingai, kaip omikron atmaina homo sapiens.

Fotoaparatas visiems gyvenimo atvejams

„P50 Pro“ artimiausius metus bus vienas geriausių fotografuojančių telefonų rinkoje ir jį lyginsime nebent su naujausiais „Samsung“ ir „Apple“. Kita vertus, kalbame apie niuansus, kurie daugeliui vartotojų nėra iš esmės svarbūs.

Ant „P50 Pro“ nugarėlės sumontuoti keturi „Leica“ objektyvai – pagrindinis 50 megapikselių (MP), 65 MP periskopinis, vaizdą priartinantis iki 3,5 karto, 13 MP itin plataus kampo ir 40 MP monochrominis. Palyginus „P40 Pro“ ir „P50 Pro“ nuotraukas susidaro įspūdis, kad senesnis modelis fotografuoja geriau, tačiau tiesa yra kiek kitokia – „P50 Pro“ realistiškiau pateikia spalvas. O kaip visi žinome, realus gyvenimas gerokai pilkesnis nei stebint nuotraukų srautą instagrame. Bet kuriuo atveju dirbtinis intelektas, filtrai ir galiausiai fotografijos programėlės ateis jums į pagalbą, jei realus vaizdas atrodys per niūrus virtualiam pasauliui.

Skaitmenis vaizdo artinimas siekia iki 100 kartų ir netgi fotografuojant be trikojo gaunamos gana aiškios nuotraukos. Vis dėlto reta 50 ar 100 kartų priartinta nuotrauka pateks į socialinius tinklus, priešingai nei darytos makro režimu – fotografuoti iš arti įvairius objektus gali tapti aistringu užsiėmimu, atveriančiu nematytus pasaulius.

Nepaminėjome dar vienos asmenukių fotokameros. Ji yra 13 MP ir veikia portretų, naktinio ir plačiakampio fotografavimo bei filmavimo režimais. Tai reiškia, kad savo portretą galėsite padaryti net ir prietemoje, fotografuoti save su grupe kitų žmonių, už nugaros matysis gražus peizažas ar miesto panorama, o dirbtinio intelekto triukai panaikins raukšles ar padailins veido formas.

Fotografavimo ir filmavimo funkcijų meniu naujienų beveik nėra, išskyrus šablonus socialinių tinklų istorijoms kurti – tai populiari tendencija, tad „P50 Pro“ pravers gyvenimo akimirkų entuziastams.

Foto galerija:new_000245034_0:

„P50 Pro“ gali filmuoti iki 4K raiškos vaizdus 60 kadrų per sekundę greičiu. Pagrindinės ir periskopinės kameros turi optinio stabilizavimo funkciją, tačiau itin plataus kampo objektyvas jos neturi ir filmuoja 30 kadrų per sekundę greičiu. Tačiau trikdžiai gali būti pastebimi tik filmavimo metu keičiant objektyvus.

Mažoka, bet greitai kraunama baterija

OLED tipo ekranas yra 6,6 colio – vos didesnis nei pirmtako. Nebūtina vargti vardijant įvairius ekrano parametrus – vaizdas ryškus, spalvos perteikiamos be priekaištų. Palyginti su „P40 Pro“ ekrano atsinaujinimo dažnis padidintas nuo 90 iki 120Hz, tad naršymas ar žaidimas šiuo telefonu dabar dar sklandesnis. Tiesa, patartina naudoti dinaminio dažnio režimą, kad telefonas pats parinktų geriausius parametrus ir be reikalo neeikvotų baterijos.

4360 mAh baterijos turėtų pakakti visai darbo dienai ar 6–7 valandoms aktyvaus ekrano. „P50 Pro“ turi 50 W belaidį ir 60 W krovimą laidu, taip pat jau senesniuose modeliuose matytą itin greito krovimo funkciją. Visiškai išsekusią bateriją iki 70 proc. pavyks pakrauti per pusvalandį, o pilnai – mažiau nei per valandą.

„Huawei“ ir šiame modelyje paliko atvirkštinio krovimo funkciją, kuri kelionės metu praverčia lėktuve paskolinti energijos greičiau senkančiam „iPhone“ ar pagelbėti pakeleiviui.

Programėlių dar trūksta

Pagal techninius parametrus „P50 Pro“ nėra išskirtinis – jam sumontuotas aštuonių branduolių „Snapdragon“ 888 procesorius, naudojamas ir kituose telefonuose. Telefonas nepalaiko 5G ryšio ir dėl to kaltos gamintojui taikomos sankcijos. Tai daugeliui nebus pastebimas trūkumas, nes 5G ryšys Lietuvoje tik pradedamas diegti ir daugelį vietovių jis pasieks vėliau nei susidėvės šis telefonas.

Operatyvioji atmintis (RAM) yra 8 GB, atminties talpykla – 256 GB. Daugeliui vartotojų to pakaks. Jei ne – išplėsti galima įdėjus NM tipo atminties kortelę. Ji yra tokios pat formos ir dydžio kaip Nano SIM kortelė ir jai skirtas antros SIM kortelės vieta dėtuvėje. Tai reiškia, kad negalite turėti visko ir teks rinktis – daugiau atminties ar dvi SIM kortelės.

Europos rinkai skirtuose „P50 Pro“ įdiegta „EMUI 12“ operacinė sistema, kuri yra sukurta „Android“ pagrindu, bet nepalaiko „Google“ paslaugų ir pritaikyta naudotis „Huawei“ plėtojamos „AppGallery“ programėlėmis. Teks pavargti, norint, kad telefonas naudotų daugelį senajame „Android“ įprastų programėlių, nes ne visas rasite „AppGallery“, o kai kurias teks atsisiųsti iš trečiųjų šalių („Facebook“, „WhatsApp“) arba naudoti naršykle.

Lietuviškos naujienų programėlės, tarp jų ir Alfa.lt, yra įdiegiamos per „AppGallery“, tačiau kiti verslai prisitaiko lėčiau nei žiniasklaida. Kol kas nėra didžiausių Lietuvos komercinių bankų programėlių, tačiau jas jau turi „Revolut“ ir „Luminor“. Vilniaus savivaldybės įmonės „Susisiekimo paslaugos“ parkavimo programėlę „m.Parking“ galėsite atsisiųsti, tačiau „UniPark“ – ne. Daugeliu paslaugų gausite naudodamiesi mobiliojo interneto puslapiais, bet gyvenimas taps šiek tiek sudėtingesnis. Tačiau netrukus prie visko priprasite, išskyrus vieną – kiekvieną kartą paleidus „AppGallery“ tenka tris sekundes stebėti kokio vaikiško žaidimo reklamą.

Ar verta pirkti?

Tie, kas naudoja „P40 Pro“ ar kitą „Huawei“ telefoną, ir mano, kad laikas atsinaujinti, klausimų dėl „P50 Pro“ nekils. Nors nėra revoliucinis modelis, už pirmtaką jis pažangesnis, lengvesnis, dar geriau fotografuoja. „P50 Pro“ be jokių klausimų tiks ir tiems, kas turi daugiau „Huawei“ įrenginių ir nori naudotis bendra ekosistema.

Kitiems teks įvertinti, ar 5G ir neprieinamos kai kurios „Google“ paslaugos yra kritiniai trūkumai. Daugeliui tikrai ne, tad pasirinkimą lems emocijos bei kaina.

Lietuvoje „P50 Pro“ kainuos 1199 eurus ir šis pasiūlymas atrodo labai konkurencingas palyginti su panašiais „Apple“ ir „Samsung“ modeliais. Atrodo, kad „Huawei“ pasiūlys ir dovanų, kas jau tampa įprasta – „Tele2“ išankstiniuose užsakymuose skelbia, kad „P50 Pro“ pirkėjams įteiks ir išmanųjį laikrodį „Huawei Watch GT3“.

Gamintojai
„Huawei P50 Pro“.

Specifikacija

2022 02 05 16:34
Spausdinti