Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 3 d.


PASAULIS 2024
Indija planuoja eksportuoti savo e. valdžios technologijas į kitas šalis
Leo Mirani
The Economist

Rugsėjį Naujajame Delyje paruoštos ir didžiausių pasaulio ūkių patvirtintos 29 puslapių (neskaitant priedų) G 20 lyderių deklaracijos 22 puslapyje yra nukišta skiltis blankiu pavadinimu „Technologinė transformacija ir skaitmeninė viešoji infrastruktūra“. Joje apstu neįsimintino žargono, kokiu garsėja dideli diplomatiniai viršūnių susitikimai. Kartu pasaulis 2024 m. turėtų tikėtis apie tai girdėti gerokai dažniau.

Pareiškime skaitmeninė viešoji infrastruktūra (SVI) apibrėžiama kaip „grupė bendrų skaitmeninių sistemų, galinčių įgalinti paslaugų teikimą visuomenės mastu“. Turimi omenyje tokie dalykai kaip biometrinės tapatybės sistemos, skaitmeniniai mokėjimai ir duomenų administravimas.

Pastarąjį dešimtmetį Indija pasinaudojo turima daugybe kvalifikuotų technologijų darbuotojų ir sukūrė tokias paslaugas savo gyventojams. Į skaitmeninę tapatybės sistemą „Aadhaar“ šiandien įtraukti beveik visi 1,4 mlrd. Indijos gyventojų. Sparčiai daugėja operacijų, atliekamų per bendrą mokėjimų sąsają (UPI): 2023-iųjų rugpjūtį atlikta per 10 mlrd. mokėjimų ir pavedimų, palyginti su 1 mlrd. 2019 m. spalį. Sukūrus internetinę tokių oficialių dokumentų kaip vairuotojo pažymėjimai ir mokesčių informacija saugyklą „DigiLocker“, lengviau tvarkyti reikalus su varginančia Indijos biurokratija.

Mūsų prenumeratos puslapyje prenumeratoriai.lt Jūs galite įsigyti spausdintą žurnalą „Pasaulis 2024“, kurį nedelsiant išsiųsime nurodytu adresu. Portale IQ.lt bus publikuojama didžioji dalis šio žurnalo tekstų ir jie bus prieinami įsigijus IQ.lt Premium turinio prenumeratą.

2024 01 10 06:45
Spausdinti