Meniu
Prenumerata

antradienis, kovo 19 d.


REGULIACIJA
Italija skyrė „Google“ 100 mln. eurų baudą už piktnaudžiavimą padėtimi rinkoje
BNS
Pexels
„Google Maps“.

Italijos konkurencijos priežiūros institucija ketvirtadienį pranešė skyrusi „Google“ daugiau nei 100 mln. eurų baudą už tai, kad amerikiečių milžinė nesudarė galimybės savo platformoje prekiauti išmaniesiems telefonams skirta varžovės programėle.

Pasak institucijos, „Google“, kurios „Android“ operacinė sistema ir „Google Play“ programėlių parduotuvė dominuoja Italijos rinkoje, piktnaudžiavo savo rinkos padėtimi, blokuodama bendrovės „Enel X“ programėlę, skirtą elektromobilių vartotojams.

Reguliuotoja pridūrė ketinanti reikalauti, kad „Google“ sudarytų galimybę prekiauti „Enel X“ programėle platformoje „Android Auto“. Minėta programėlė leidžia perkelti prietaiso su operacine sistema „Android“, pavyzdžiui, išmaniojo telefono“, funkcijas atvaizduoti automobilio prietaisų skydelyje.

102 mln. eurų bauda skirta už Sutarties dėl Europos Sąjungos veikimo 102 straipsnio, draudžiančio piktnaudžiavimą dominuojančia padėtimi ir reglamentuojančio konkurencijos ribojimo klausimus, pažeidimą.

Italija nustatė, kad „Google“ neleido „Enel X Italia“ sukurti su „Android Auto“ suderinamos programos „JuicePass“ versijos. „JuicePass“ siūlo paslaugas, susijusias su elektrinių transporto priemonių įkrovimu, pavyzdžiui, informacijos apie artimiausią įkrovimo stotelę pateikimą ir vietos rezervavimą.

„Neleisdama „Enel X Italia“ pritaikyti savo programos „Android Auto“, bendrovė „Google“ nesąžiningai apribojo galimybes galutiniams vartotojams naudotis „Enel X Italia“ programa vairuojant ir įkraunant elektrinę transporto priemonę“, – pareiškė institucija.

„Tai reiška, kad „Google“ pirmenybę teikė savo pačios programai „Google Maps“, – pridūrė institucija.

 „Enel X Italia“ programa pašalinta iš „Android Auto“ jau daugiau nei dvejus metus ir, jei tai tęsis, gali visam laikui pakenkti „Enel X Italia“ galimybėms sukurti tvirtą vartotojų bazę tuo metu, kai elektromobilių paklausa sparčiai augs“, – mano reguliuotoja.

Organizacija padarė išvadą, kad tai reiškia „vartotojų pasirinkimų mažinimą ir kliūtis technologinei pažangai“, galinčias turėti įtakos elektros judumo plėtrai.

Reguliuotoja nurodė „Google“ suteikti prieigą „Enel X Italia“ ir kitiems programų kūrėjams prie programavimo įrankių, suderinamų su „Android Auto“, pridurdama, kad prižiūrės savo sprendimo vykdymą per nepriklausomą ekspertą, su kuriuo „Google“ bus įpareigota bendradarbiauti.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 05 13 13:34
Spausdinti