Meniu
Prenumerata

antradienis, kovo 19 d.


SANKCIJOS
JAV įtraukė Kinijos technologijų milžinę „Xiaomi“ į juodąjį sąrašą
BNS
Twenty20

Kinijos technologijų milžinės „Xiaomi“ akcijos penktadienį Honkongo vertybinių popierių biržoje smuko daugiau nei 11 proc., Jungtinėms Valstijoms paskelbus, kad įtraukė bendrovę į juodąjį sąrašą.

Tai reiškia, kad kinų milžinė atsidūrė tarp bendrovių, į kurias amerikiečiams draudžiama investuoti. 

„Xiaomi“, viena didžiausių pasaulyje išmaniųjų telefonų gamintojų, kuri laikoma Kinijos atsakymu į „Apple“, yra viena iš 11 įmonių, sulaukusių tokių JAV pareigūnų veiksmų, nes, pasak pareigūnų, jos kelia grėsmę nacionaliniam saugumui. 

Šis žingsnis yra naujausias Baltųjų rūmų smūgis Pekinui besibaigiant JAV prezidento Donaldo Trumpo  kadencijai, kuris jau ėmėsi panašių veiksmų prieš kitas technologijų įmones, įskaitant „Huawei“ ir mikroschemų milžinę SMIC. 

Visgi „Xiaomi“ yra viena didžiausių bendrovių, įtraukta į juodąjį sąrašą.

Pasak tyrimų bendrovės „International Data Corporation“, „Xiaomi“ trečią ketvirtį aplenkė „Apple“ pagal išmaniųjų telefonų pardavimus. 

Gynybos departamentas pareiškime teigė, kad yra „pasiryžęs pabrėžti ir atsilaikyti prieš Kinijos Liaudies Respublikos karinės ir civilinės sintezės plėtros strategiją“, kuri leidžia Kinijai pasiekti svarbiausius technologinius ir saugumo duomenis. 

D. Trumpas lapkritį išleido vykdomąjį įsakymą, draudžiantį amerikiečiams investuoti į Kinijos įmones, kurios laikomos tiekiančiomis ar remiančiomis šalies karinį ir saugumo aparatą, ir dėl to sulaukė aštrios Pekino kritikos. 

Atskiru sąrašu JAV Prekybos departamentas taip pat uždraudė amerikiečiams vykdyti tiekimą įvairioms kinų įmonėms, įskaitant valstybinę energetikos milžinę CNOOC ir giliavandenių tyrimų bendrovę „Skyrison“, kuri kuria karinę įrangą.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 01 15 10:42
Spausdinti