Meniu
Prenumerata

antradienis, kovo 19 d.


TELEKOMUNIKACIJOS
K. Fredriksenas: „Plėtojant 5G Europa atsilieka dvejais metais, bet vis dar galime pasivyti“
IQ
K. Fredriksen.

5G technologijai dar tik artėjant prie vartotojų, ji apaugusi gandais, mitais ir netgi geopolitiniais ginčais, stelbiančias tikrąją naudą verslui, mokslui ir paprastiems žmonėms. Apie 5G įtaką mūsų gyvenimui, saugumo iššūkius IQ kalbėjosi su „Huawei“ vykdomuoju viceprezidentu Centrinei Europai ir Skandinavijai Kennethu Fredriksenu.

– Kodėl 5G technologija kelia tiek šurmulio, o „Huawei“ vardas čia minimas kone dažniausiai?

– 5G tikrai yra naujovė, nusipelniusi, kad apie ją kalbėtų – ji pakeis mums įprastą pasaulį. Ši technologija suteikia greitesnį internetą, geresnę vaizdo kokybę, žymiai pagerina virtualios realybės ir dirbtinio intelekto technologijas.

Svarbiausia, ji galutinai suskaitmenins industrijas ir sukurs joms naujų verslo sprendimų.

Dėl greitesnio ryšio bus galima kurti pažangesnius išmaniuosius telefonus, save vairuojančius automobilius, taip pat užmegzti ryšį su „duomenų debesimis“ realiu laiku, kur bus keliama vis daugiau ir daugiau programų.

Taigi, galima teigti, kad 5G pagerins viską, ką mes jau naudojame šiandien, ir ilgainiui sujungs visą visuomenę.

– Kaip toli jau yra pažengusi ši technologija, kiek dar liko nuveikti? Kada ją išbandys daugelis mūsų?

– 5G technologija jau veikia Pietų Korėjoje, Suomijoje, Kinijoje, pamažu vis daugiau Europos šalių. Žinoma, daugelyje sričių 5G vis dar yra ankstyvoje stadijoje, bet gerai yra tai, kad mes jau dabar turime daug prietaisų, kuriems tinka šis naujas ryšys – taip nebuvo nei su 3G, nei su 4G ryšiu, kuomet susidūrėme su dideliu atotrūkiu tarp kuriamos infrastuktūros ir prietaisų.

Įrenginiai yra pagrindinis komponentas įgalinant 5G, nes per juos vartotojai jungiami su infrastuktūra. Šiandien jau turime kelias 5G naudojančias programas Kinijoje, Pietų Korėjoje ir Suomijoje.

Pavyzdžiui, Pietų Korėjoje sparčiai populiarėja virtualios realybės žaidimai, nes 5G užtikrina geresnį ir greitesnį ryšį. Kinijos kalnakasybos sektorius naudoja save vairuojančias mašinas. Ką dar liko nuveikti? Turėtų būti suteikiamos galimybės įmonėms įsigyti licencijas, kad jos galėtų pradėti naudoti 5G. Tačiau svarbiausia dalis – sukurti ekosistemą, bendradarbiavimą visose grandinės dalyse. Infrastuktūra, operatoriai ir vartotojai yra svarbu, bet reikia ir išvien dirbančių industrijų. Tai jau vyksta, pavyzdžiui, Europoje, kurioje „Huawei“ dirba su daugeliu automobilių gamintojų siekdama išsiaiškinti, ko jiems reikia, kad galėtų naudoti 5G technologiją.

– Šiuo metu pagrindiniai jūsų konkurentai yra „Nokia“ ir „Ericsson“, bet daugelis pripažįsta, kad ir jie atsilieka. Kaip „Huawei“ pavyko išsiveržti?

– „Huawei“ yra privati kompanija – galbūt dėl to mums pavyksta veikti greičiau, nei viešoms akcinėms bendrovėms. Kiekvienais metais reinvestuojame 10–15 proc. pelno – šiemet 20 mlrd. JAV dolerių skirsime moksliniams tyrimams ir plėtrai, tačiau taip darėme beveik nuo pat bendrovės įkūrimo.

5G technologijos plėtrai lėšų skiriame jau dešimtmetį ir matome, kad tai atsiperka. Kiek žinau, šiuo metu esame vieni iš penkių daugiausiai investuojančių į tyrimus ir plėtrą kompanijų pasaulyje.

Taip pat labai didelį dėmesį skiriame partneriams kurdami bendras galimybes – iš to gimsta dar daugiau inovacijų. Investuojame ir į informacinių technologijų sektorius, kas leidžia mums kurti ryšius tarp galutinių paslaugos gavėjų.

– Ką galite pasakyti apie Europos 5G rinką?

– Deja, europiečiai atsilieka. Žinoma, yra kelios išimtys – Suomija, Šveicarija gali būti geriausiais pavyzdžiais, bet jei palygintume, kas dabar vyksta Kinijoje arba Pietų Korėjoje, Europa atsilieka bent dvejais metais.

Europa visada greitai priimdavo naujas technologijas, tačiau taip nenutiko su 5G. Mes vis dar galime prisivyti, bet reikia dirbti kartu ir pradėti rimtai investuoti, nes nėra abejonių, kad ateityje nuo šios technologijos priklausys ir ekonomikos augimas.

Kaip jau minėjau, 5G yra sujungtos ir intelektualios visuomenės platforma, ir ši visuomenė atvers labai daug naujų verslo modelių, galimybių, sudrebins jau egzistuojančias industrijas ir, akivaizdu, kad tos valstybės, kurios 5G plėtojimu pasirūpins anksčiau, turės pranašumą.

Be to, Europa, skirtingai nei JAV ar Kinija, negali pasigirti tokiomis didelėmis rinkomis, dėl to bendradarbiavimas tampa dar svarbesnis.

– „Huawei“ susilaukia kaltinimų dėl saugumo pažeidimų – tiesa, jie dažnai būna nepagrįsti. 5G yra labai naudinga technologija, tačiau taip pat galinga ir priklausoma nuo to, kas ją kuria ir valdo. Kodėl „Huawei“ dažnai rodoma kaip baubas?

– Tikrai taip – mes esame kaltinami kažkuo, kas net nėra dokumentuota ir įrodyta. Manau, kad vien dėl to, jog „Huawei“ yra kilusi iš Kinijos, ji yra tikrinama žymiai labiau ir ilgesnį laiką, nei kitos bendrovės. Mes esame įdiegę griežčiausias saugumo procedūras savo vidiniuose procesuose, jas taip pat taikome dirbdami su savo išorės partneriais.

Kalbant apie kibernetinį saugumą, „Huawei“ priėmė labai atvirą politiką, leisdama valdžioms tikrinti ir peržiūrėti procesus, ir niekas nerado problemų. Galima teigti, kad šie kaltinimai yra lemiami ne susirūpinimo dėl kibernetinio saugumo, o dėl kitų priežasčių, nes jei tikrai norėtume sukurti saugius tinklus, diskusija vyktų apie technologiją, t. y. kaip galime tikrinti ir vertinti tai, ką įtraukiame į infrastuktūras.

Būdami tiekėjais mes turime padaryti savo produktą kaip įmanomą skaidresnį ir lengviau tikrinamą. Norime taip dirbti ir toliau, nes tikime, kad saugumas yra svarbus, norime užtikrinti, kad mūsų vartotojai, partneriai ir vyriausybės liks patenkintos mūsų produktais, ir galiu paskatinti visas kitas bendroves laikytis tokios krypties. Kelias į saugius tinklus eina per technologijas, ne politiką.

– Kinija yra priėmusi Žinybos įstatymą, kurio 7 straipsnis teigia, kad „bet kokia organizacija ar pilietis privalo paremti, padėti ir bendradarbiauti su valstybės žinyba“, tad nebelieka galimybės atsisakyti, jei valdžia to paprašys. Kaip tai priima „Huawei“?

– „Huawei“ pirmoje vietoje laikosi tos valstybės, kurioje dirba, įstatymų, todėl kad ir kokioje vietoje bedirbtume, laikysimės vietos taisyklių ir reikalavimų.

Antra, kaip ir kitos valstybės, Kinija turi savo įstatymus dėl ypatingų situacijų, kuomet reikalautų tam tikro bendradarbiavimo. Šis įstatymas yra nacionalinis ir negalioja už Kinijos valstybės ribų, todėl, žvelgiant iš „Huawei“ perspektyvos, mes gerbsime Kinijos įstatymus Kinijoje, Lietuvos – Lietuvoje, ir taip pat su visais kitais pasauliniais partneriais.

Daug tarptautinių teisės įmonių tikrino šį įstatymą, ir pagal jų išvadas įmonės neturi jo paisyti dirbdamos už Kinijos ribų. Tai buvo aiškiai patvirtinta ir Kinijos valdžios. „Huawei“ yra privati bendrovė, kuri niekada nerizikuos savo reputacija, nesvarbu, kokios valstybės valdžia to reikalautų.

– Rugpjūtį JAV prezidentas Donaldas Trumpas paskelbė naujus kaltinimus ir papildomas sankcijas „Huawei“, siekdamas užkirsti kelią bendrovei pasiekti reikiamus išteklius ir technologijas. Kaip „Huawei“ su tuo dorojasi?

– Žinoma, „Huawei“ norėtų dirbti globalioje prekybos grandinėje taip pat, kaip ir iki šiol, atsižvelgiant į laisvos prekybos susitarimus. Neabejoju, kad visos valstybės bendradarbiaudamos tik išlošia, nes galėdami suvienyti jėgas ir dirbti kartu siekiant bendro tikslo greičiau sukuriame inovacijas ir augame pasauliniu lygiu.

Tikimės, kad ši situacija ilgainiui išsispręs savaime, tačiau „Huawei“ taip pat turi susikūrusi ir stiprų verslo tęstinumo planą. Tai reiškia, kad mes esame nepriklausomi nuo individualių įmonių, tiekėjų ar valstybių, ir galime toliau tęsti savo gamybą.

Mūsų tikslas – patenkinti klientų poreikius, tad spręsime iškilusias problemas, nors, žinoma, trumpuoju laikotarpiu tai kelia tam tikrų iššūkių. Taip pat žinome, kad tos JAV įmonės, kurios dirba ar dirbo su mumis, aktyviai siekia įsigyti licencijas, reikalingas tolimesniam bendradarbiavimui – tai įrodo, kad jos yra patenkintos mūsų bendru darbu ir mus vertina.

Laukiame, ką parodys ateitis, bet „Huawei“ keliaus į priekį ir investuos toliau, siekdama užtikrinti, kad mūsų vartotojai būtų patenkinti nepaisant to, kokia yra susiklosčiusi politinė padėtis. 

– Nesibaigianti kritika ateina ne tik iš D. Trumpo, bet ir iš kitų valstybių – Australija ir Naujoji Zelandija taip pat yra uždraudusios naudoti „Huawei“ įrangą 5G infrastuktūroje, Jungtinė Karalystė, Kanada ir Indija, panašu, seka jų pavyzdžiu. Ar „Huawei“ nesibaimina galimo „domino efekto“?

– Kai kurios iš šių paminėtų šalių taiko sankcijas „Huawei“ ne dėl to, kad to norėtų, o dėl to, kad yra priverstos.

Mūsų bendrovė tiki, kad technologijas reikia matyti kaip pozityvų dalyką, kuris gali kurti augimą, inovacijas ir privalumus visam pasauliui. Technologijas ir politiką reikėtų atskirti. Technologijų saugumą galima patikrinti daugybe būdų ir „Huawei“ visada paklus visiems valstybių reikalavimams kalbant apie tai, kaip technologijos turi būti taikomos. Kaip ir minėjau, „Huawei“ ir toliau koncentruosis į klientus ir ieškos būdų, kaip užtikrinti jų pasitenkinimą visame pasaulyje.

Tikiu, kad dauguma valstybių vis tik supras, kaip reikia taikyti šias naujas technologijas, nes tai yra svarbu visiems, kitaip tai gali virsti dideliu trūkumu jų ekonomikoms. Mes tai matome jau dabar – esame pasirašę 34 kontraktus su operatoriais Europoje, iš viso Senajame žemyne jau turime daugiau nei 50 tokių sutarčių. Daugumoje valstybių mes jau kuriame 5G infrastuktūrą, tad akivaizdu, kad ne visos šalys laikosi tokios pačios pozicijos.

– Ar „Huawei“ tikisi pokyčių šiuo klausimu, jei JAV prezidentu lapkritį bus išrinktas kandidatas Joe Bidenas?

– Mes per daug koncentruojamės į politiką. „Huawei“ kreipia dėmesį į savo vartotojus ir į tai, ką iš tiesų gali kontroliuoti, o tai yra investicijos į mokslinius tyrimus ir plėtrą.

Bet kuriuo atveju, mes neturime jokios įtakos tam, kas kažkurioje valstybėje yra valdžioje, tad „Huawei“ kreips savo energiją tik ten, kur matys, kad gali kažką nuveikti. 

2020 10 20 05:58
Spausdinti