Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 23 d.


KOSMOSO TYRINĖJIMAI
Karantino atgarsiai Marse: NASA darbuotojai marsaeigį valdo iš namų
IQ
NASA socialinių tinklų nuotr.
"Curiosity" komanda.

Šie žmonės karantino metu susiduria su tais pačiais papildomais iššūkiais kaip ir milijonai kitų iš namų dirbančių darbuotojų pasaulyje – rūpinasi vaikais ir naminiais gyvūnais, ruošia pietus ar tiesiog mankština kojas. Tačiau jų darbas turi vieną „kabliuką“ – jie taip pat valdo Marse už 225 mln. kilometrų važinėjantį NASA marsaeigį „Curiosity“.

Jau kovo 20 d. NASA  Reaktyvinės varomosios jėgos laboratorijoje Pietų Kalifornijoje, iš kur paprastai koordinuojamas marsaeigio judėjimas, nebuvo nei vieno žmogaus, rašo naujienų tinklapis Marsdaily.com

Prieš tai komanda atliko keletą testų ir vieną pilną marsaeigio gręžimo simuliaciją. Teigiamai įvertinti rezultatai atvėrė kelią komandos darbui iš namų.

Ne visa įranga, kurią jie turėjo centre galėjo būti atsiųsta į namus. 

Marsaeigio judėjimas planuojamas žiūrint į 3D Marso vaizdus. Į juos mokslininkai žvelgia per specialius akinius, kurie labai greitai keičia vaizdą tarp kairės ir dešinės akies. Tokia technologija leidžia tiksliau pamatyti paviršiaus kontūrus ir nuspręsti, kur „Curiosity“ turėtų judėti ir kur jis turėtų ištiesti savo roboto ranką. 

Tačiau tokie akiniai reikalauja galingų vaizdo plokščių ir itin pajėgių kompiuterių. NASA negalėjo atkurti tokių pačių sąlygų darbuotojų namuose, todėl pasirinktas paprastas sprendimas – raudono ir mėlyno stikliukų 3D akiniai. Nors per juos matomi vaizdai ne tokie įtaigūs, o akiniai ne tokie patogūs, teigiama, kad darbui tai per daug netrukdo.

Prie marsaeigio užduočių planavimo prisideda daugybė mokslininkų iš įvairių pasaulio valstybių, su kuriais konsultuojasi centro darbuotojai. Nors su šiais mokslininkais bendraujama nuotoliniu būdu, tai pirmas kartas atskirai dirba ir „Curiosity“ valdančios komandos nariai.

Nors iš šalies gali pasirodyti, kad marsaeigis yra labai lėtas, o jo judesiai – elementarūs, tačiau kiekviena jo veiksmų seka kruopščiai planuojama, o jos programavimas gali įtraukti apie 20 žmonių.  

„Dažniausiai sėdime toje pačioje patalpoje, dalinamės tais pačiais ekranais, vaizdais ir duomenimis. Paprastai žmonės dirba mažomis grupėmis arba po du, bet jie visi yra šalia“, - cituojama komandos vadovė Alicia Allbaugh.

Dabar komunikacija vykdoma panašiai kaip daugelyje pasaulio įmonių – naudojantis vaizdo konferencijomis ir susirašinėjimo programėlėmis. Operacijos reikalauja labai tikslaus vienas kito supratimo, todėl kiekvienos dienos darbai trunka iki dviejų valandų ilgiau nei įprastai.

Mokslo operacijų komandos vadovė Carrie Bridge paprastai apeina keletą besidarbuojančių grupių patalpoje, kur generuojami iš „Curiosity“ gauti duomenys ir vaizdai. Šiandien, teigia ji, kartais tenka prisijungti ir prie keturių vaizdo konferencijų vienu metu bei stebėti keliolika susirašinėjimo grupių, rašo Marsdaily.com

Marsaeigis „Curiosity“ Marse nusileido 2012 m. Per tą laiką jis nuriedėjo beveik 22 kilometrus.

2020 04 16 13:50
Spausdinti