Meniu
Prenumerata

antradienis, kovo 19 d.


PASAULIS 2022. SPECIALUSIS SKYRIUS
Kas toliau? Perspektyvios 2022-ųjų technologijos
The Economist

Svaiginančiai greitai sukurtos ir pradėtos gaminti koronaviruso vakcinos priminė, kaip stipriai mokslas ir technologijos gali pakeisti pasaulį. Gali pasirodyti, kad naująja iRNR technologija grindžiamos vakcinos buvo sukurtos kone akimirksniu, bet iš tiesų jos gimė iš kelių dešimtmečių mokslinių tyrimų, prasidėjusių XX a. aštuntajame dešimtmetyje. Kaip sakoma technologijų sektoriuje, žaibiška sėkmė pasiekiama per daugybę metų. Tad į ką dar gali nukrypti scenos šviesos? Pristatome 22 perspektyvias technologijas, kurių derėtų neišleisti iš akių 2022-aisiais.

Saulės geoinžinerija

Idėja atrodo vaikiškai paprasta. Jei pasaulyje darosi per karšta, kodėl gi neprisidengus pavėsiu? Juk į viršutinius atmosferos sluoksnius išsviestos dulkės ir pelenai vėsina: pavyzdžiui, 1991 m. išsiveržęs Pinatubo ugnikalnis ketveriems metams atvėsino Žemę net 0,5 °C. Saulės inžinerija, kitaip dar vadinama saulės spinduliuotės valdymu, padarytų tą patį, tik tyčia.

Tai labai kontroversiška. Ar pavyktų? Kaip pasikeistų krituliai ir orai? Ar nenustumtume į šalį pastangų apriboti taršą šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis? Politikai ir aktyvistai aršiai priešinasi siekiams išbandyti šią idėją. Vis dėlto 2022 m. Harvardo universiteto mokslininkų grupė tikisi atlikti ilgai atidėliotą eksperimentą SCOPEX. Per jį į stratosferą būtų paleistas balionas, kuris paskleistų 2 kg medžiagos (greičiausiai kalcio karbonato) ir matuotų, kaip ji sklinda, reaguoja ir išsklaido saulės energiją.

2022 01 04 06:45
Spausdinti