Meniu
Prenumerata

antradienis, kovo 19 d.


SPRAGOS IR NIŠOS
Kibernetinis saugumas – milžiniška pasaulinė problema
Liepa Žeromskaitė
Twenty20

Kibernetinis saugumas – milžiniška pasaulinė problema. LCC tarptautinis universitetas Klaipėdoje pamatė nišą ir ėmė rengti specialistus.

Gegužę Krašto apsaugos ministerijoje išleistoje Nacionalinėje kibernetinio saugumo būklės ataskaitoje teigiama, kad Lietuvos pozicija pagal kibernetinį saugumą yra gana aukšta – esame šeštoje vietoje tarp pasaulio valstybių ir ketvirtoje Europoje. Nors bendras kibernetinių incidentų skaičius pernai išliko panašus kaip 2020-aisiais, atakos tapo sudėtingesnės, tikslesnės ir darančios didesnę žalą.

Tarp didžiausių pavojų – kenkimo programinės įrangos platinimas ir informacijos rinkimo (angl. phishing) atakos. Ne mažiau pavojingos ir sukčiavimo bei įsilaužimo atakos. Kaip pabrėžiama ataskaitoje, 2021 m. sukčiai iš Lietuvos gyventojų ir įmonių išviliojo 10,2 mln. eurų – dukart daugiau nei užpernai (4,8 mln.).

„Kibernetinis saugumas pirmiausia yra saugumas skaitmeninėje erdvėje, – aiškino LCC tarptautinio universiteto verslo plėtros vadovė Aistė Motekaitienė. – Tai svarbių sistemų ir jautrios informacijos apsauga nuo skaitmeninių atakų ir vagysčių. Asmeniniame gyvenime siekiame, kad, naudojantis bankų ir kitomis e. paslaugomis, visi prisijungimai būtų saugūs, nes tai užtikrina mūsų asmeninės informacijos ar identiteto saugumą.“

2022 07 26 07:00
Spausdinti