Meniu
Prenumerata

antradienis, kovo 19 d.


„RYANAIR“ LĖKTUVO PERĖMIMAS
Minsko dispečeriai „Ryanair“ pilotą apie bombą įspėjo anksčiau, nei gautas „Hamas“ laiškas
BNS
Scanpix
Nutupdytas lėktuvas.

Minsko oro uosto dispečeriai apie tariamą sprogmenį iš Atėnų į Vilnių skridusiame „Ryanair“ lėktuve jo pilotą įspėjo beveik pusvalandžiu anksčiau, nei patys gavo tariamą „Hamas“ grasinantį laišką. 

Tiriamosios žurnalistikos centras „Dosjė“, kartu su „The Daily Beast“ ir „Der Spiegel“ trečiadienio vakarą pranešė gavę „Hamas“ atstovų“ elektroninio laiško, siųsto Minsko oro uostui, kopiją.

Pagal laiško duomenis matyti, kad Minsko dispečeriai „Ryanair“ pilotui apie informaciją dėl galimo sprogmens orlaivyje pranešė 27 minutėm anksčiau, nei gautas pats laiškas.

Kaip rašo „Dosjė“, gegužės 23 dieną 12.25 val. Baltarusijos laiku iš adreso ahmed_yurlanov1988@protonmail.com Lietuvos oro uostų administracija gavo laišką, kuriame grasinama susprogdinti bombą reiso FR4978 lėktuve.

Jame rusų kalba rašoma: „Mes, „Hamas“ kariai, reikalaujam, kad Izraelis nutrauktų ugnį Gazos ruože. Mes reikalaujam, kad ES atsisakytų paramos Izraeliui šiame kare. Žinoma, kad „Delphi ekonomikos forumo“ dalyviai grįžta namo gegužės 23 dieną reisu FR4978. Šiame lėktuve padėta bomba. Jei jūs neįvykdysite mūsų reikalavimų, bomba sprogs virš Vilniaus. Allah Akbar“. 

12.30 val. lėktuvas įskrido į Baltarusijos oro erdvę. Kaip matyti iš dispečerių pokalbio su „Ryanair“ pilotais šifruotės, tą pačią minutę Minsko atstovai informavo lėktuvo ekipažą apie numanomą sprogmens grėsmę lėktuve.

12.33 val. dispečeris pranešė pilotui, kad laiškas su pranešimu apie sprogmenį buvo nusiųstas į keletą oro uostų. Tačiau, kaip išsiaiškino „Dosjė“, tuo metu „teroristų“ laišką gavo tik Lietuvos oro uostai.

Graikijos civilinės aviacijos valdyba pranešė, kad Atėnų oro uostas laiško apie galimą bombą nėra gavęs.

 12.47 val.  lėktuvas pakeitė kryptį ir pradėjo skristi į Minską. Oficialiame Baltarusijos Transporto ministerijos Aviacijos valdybos pranešime nepateikiamos detalės apie tai, kuriuo laiku buvo gautas elektroninis laiškas.

„Dosjė“ išsiaiškino, kad vartotojo Ahmed Yurlanov laiško kopija Minsko oro uosto elektroninį paštą (info@airport.by) pasiekė 12.57 val. vietos laiku. Tai yra - beveik pusvalandžiu vėliau, nei Minsko dispečerių perduotas pranešimas lėktuvo ekipažui. 

Tuo metu Aliaksandras Lukašenka trečiadienį kalbėdamas Baltarusijos parlamente teigė, kad pranešimas apie orlaivio užminavimą gautas Atėnų, Minsko ir Vilniaus oro uostų vienu metu. Po to, kai Minsko dispečeriai perdavė neva iš spectarnybų gautą informaciją apie sprogmenį „Ryanair“ pilotams, priimtas sprendimas nutupdyti lėktuvą Minske. Palydėjimui pakeltas naikintuvas MiG-29. 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 05 27 10:25
Spausdinti