Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


DAIKTŲ INTERNETAS
Naują paslaugą bendrovei „Telia“ padėjo tobulinti „Huawei“
BNS
(Fotobankas) nuotr.

Bendrovė „Telia Lietuva“ pradėjo teikti siaurajuosčio daiktų interneto paslaugą, kurią padėjo kurti bendrovės ESO, VŠT, „Teltonika“, „Huawei“ ir „Ericsson“.

„Technologija gali būti naudojama labai plačiai – išmanusis miestas, pradedant nuo parkavimo optimizavimo, iki tokių pramoninių dalykų, kaip ESO, „Vilniaus vandenys“, kur yra valdoma visą skaitliukų infrastruktūra, nuskaitomi duomenys, galima efektyviai aptikti avariją“, – ketvirtadienį spaudos konferencijoje sakė „Telia“ verslo klientų vadovas Danielius Karpovičius. „Turint tokį skaitliuką, jį galima aptarnauti nevažiuojant į vietą“, – pridūrė jis. 

D. Karpovičius kaip pavyzdį pateikė parkavimo sistemos optimizavimą: „Dabar visos galimybės rinkliavą surinkti 100 proc. yra labai ribotos. Turint tokį sprendimą, tu iškart matai, jei kažkas yra prisiparkavęs neleistinoje vietoje. Jei kažkas sustoja, tai yra signalas, kad galima ir reikia tai patikrinti“.

Jis sakė, kad siaurajuosčio daiktų interneto plėtra prasidės nuo verslo segmento. „Mes tikrai pradėsime nuo verslo segmento, nors technologijos panaudojimo spektras yra pakankamai platus. Bet siaurajuosčio daiktų interneto įrenginiai privatiems klientams nuo šiandien neatsiras“ – sakė „Telia“ verslo klientų vadovas.

Pasak D. Karpovičiaus, senesnė 2G technologija, prie kurios vis dar prijungti kiemo signalizacijos, liftų ar skaitliukų įrenginiai, turi savo apribojimus.

„2G technologija turi savo apribojimus, o siaurajuostis daiktų internetas įgalina daryti naujus dalykus, kurių dabar daryti neįmanoma“, – technologijos pristatymo renginyje kalbėjo D. Karpovičius.

„Telia“ teigia, kad siaurajuosčio daiktų interneto įranga siunčia mažiau duomenų ir tai daro rečiau, todėl yra ilgaamžiška, o jos įrenginių gamyba ir išlaikymas yra pigesni.

Anot bendrovės, įprastas mobilusis ryšys po žeme – iki 10 metrų ir giliau – dėl fizikos dėsnių neveikia. Tuo metu siaurajuosčio daiktų interneto naudojamas 800 MHz dažnis prasiskverbia gerokai toliau bei gali veikti giliai po žeme.

D. Karpovičius pabrėžia, kad technologija labiau tinkama statiškiems įrenginiams, o kitose srityse, kur reikia daugiau mobilumo ir didesnio perduotų duomenų kiekio, pavyzdžiui, logistikoje ar savaeigiuose automobiliuose, labiau tinkama yra 4G ar būsima 5G technologijos.

Prie naujos platformos artimiausiu metu galės prisijungti ir gyventojai, kuriems „Telia“ planuoja pasiūlyti šia technologija pagrįstas saugumo paslaugas.

Daiktų interneto davikliai galės įspėti apie užliejimo, gaisro ar vagystės pavojų.

„Telia“ teigia, kad prie technologijos plėtros ir testavimo prisidėjo bendrovės ESO, VŠT, „Teltonika“, „Huawei“ ar „Ericsson“.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 01 16 16:42
Spausdinti