Meniu
Prenumerata

antradienis, kovo 19 d.


TELEKOMUNIKACIJOS
„Nokia“ pasirašė sutartį su NASA dėl mobiliojo ryšio Mėnulyje diegimo
IQ
Pixabay
Mėnulis.

NASA finansuos bendrovės „Nokia“ projektą, tirsiantį galimybes įrengti mobilųjį 4G ryšio tinklą Mėnulyje. Tam JAV kosmoso agentūra skirs 14,1 mln. JAV dolerių.

Šis projektas – tik viena dalis iš visos 370 mln. JAV dolerių vertės programos, kuria finansuojamos Mėnulio tyrinėjimo misijos. Apie naujus šios programos kontraktus buvo paskelbta trečiadienį.

„Tokia sistema galėtų palaikyti ryšį Mėnulio paviršiuje, aprėpti daugiau ploto, padidinti duomenų perdavimo greitį, ji būtų patikimesnė, nei dabar naudojami standartai“, – kontraktą su „Nokia“ komentavo NASA.

Mobilusis ryšys Mėnulio paviršiuje galėtų palaikyti komunikaciją tarp Mėnulio zondų, mėnuleigių, gyvenamųjų objektų ir astronautų, rašo portalas moondaily.com. „Turėdama NASA finansavimą, „Nokia“ tirs, kaip žemiškosios technologijos galėtų būti modifikuojamos aplinkai Mėnulyje, sukuriant aukščiausios klasės komunikaciją“,– sakė Jimas Reuteris, NASA Kosmoso technologijų misijos direktoriato administratorius.

NASA kosmoso agentūrai šis laikas yra itin įtemptas, nes reikia kuo greičiau sukurti naujas technologijas, leisiančias gyventi ir dirbti Mėnulyje, teigė NASA administratorius Jimas Bridenstine‘as. Ši užduotis turi būti įgyvendinta iki 2028 m., o JAV sugrįžimas į Mėnulį planuojamas iki 2024 m.

Didžiausia pinigų suma buvo skirta didžiausioms kosmoso bendrovėms kaip „SpaceX“ ir „United Launch Alliance“. Lėšų gavo ir smulkesnės įmonės. Pavyzdžiui, bendrovė „Intuitive Machines“ kurs „šuoliuojantį robotą“, kuris galėtų pernešti krovinius nuo vieno Mėnulio taško į kitą.

2020 10 16 12:47
Spausdinti