Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


ŽALIOJI BANGA
Paryžiečiai balsavo už parkavimo mokesčio padidinimą visureigiams
ELTA
Pexels
Paryžius.

Paryžiuje visureigiai – nepageidaujami. Prancūzijos sostinės gyventojai balsavo už tai, kad būtų patrigubintas parkavimo mokestis lankytojų visureigiams.

Merės Anne Hidalgo pasiūlymą parėmė 54,55 proc. balsavime dalyvavusių paryžiečių, sekmadienio vakarą pranešė miesto valdžia. Tiesa, referendume balsavo tik 78 tūkst. žmonių – 5,68 proc. Paryžiaus gyventojų. Nepaisant to, merė pasveikino „aiškų paryžiečių sprendimą“ pritarti priemonei, kuri „yra gera mūsų sveikatai ir mūsų planetai“. Naujas mokestis, kuris nebus taikomas gyventojams ir prekybininkams, turėtų įsigalioti rugsėjo 1 d.

Iš viso 1,3 mln. piliečių buvo paraginti balsuoti „už arba prieš specialaus mokesčio įvedimą“ tai automobilių kategorijai, kurią A. Hidalgo apibūdino kaip „keliančią didelį triukšmą, užimančią daug vietos ir kenkiančią aplinkai“. Parkavimo mokestis visureigiams už valandą miesto centre didės nuo 6 iki 18 eurų, o toliau nuo centro esančiuose rajonuose – iki 12 eurų. Už šešių valandų parkavimą centre reikės atseikėti net 225 eurus – iki šiol buvo 75 eurai.

Šis tarifas galios sunkesniems nei 1,6 tonos automobiliams ir elektromobiliams nuo dviejų tonų.

„Kuo didesni automobiliai. Tuo labiau jie teršia aplinką“, – gruodį šį žingsnį argumentavo A. Hidalgo. Opozicija ir automobilių lobistai kaltina socialistę merę manipuliacijomis.

Paryžiečių automobiliams išaugęs mokestis nebus taikomas. Jis numatytas Paryžiaus lankytojams.

2024 02 05 10:00
Spausdinti