Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


Pavojų gyvybei kelianti meno galia video
IQ
(Pixabay nuotr.).

Žodis „asmenuke“ (angl. selfie) tik visai neseniai buvo įtrauktas į pasaulio kalbų žodynus. Nepaisant to, jau spėjo užsirekomenduoti kaip pavojų gyvybei galintis keltis objektas.

Grėsmė sveikatai, kurią sukelia bandymas pasidaryti kokybišką asmenukę, niekada nebuvo įtrauktas į gyvybei pavojingų veiksmų sąrašą. Visgi nuo 2014 m. fiksuojamiems atvejams, kai buvo patiriami kūno sužalojimai, geriausiu atveju nepasibaigę mirtimi, suskaičiuoti neužtektų rankų pirštų. Argi neparadoksalu, kad 2015 m. nuo ryklių – pavojingiausių plėšrūnų žemėje – sužalojimų mirė mažiau anglų nei darydamiesi asmenukes? Pastebima, kad tarp pavojingiausių veiklų fotografuojantis – kritimas nuo uolų bei susidūrimas su įvairiomis transporto priemonėmis, pavyzdžiui, traukiniais. Siekdama informuoti žmones apie galimą žalą, Rusijos vyriausybė net išleido asmenukių gidą. Jame perspėjama nesifotografuoti užsikabinus už elektros laidų, rankose laikant ginklą ar... lipant laiptais.
(Business Insider nuotr.) Indijoje, labiausiai kenčiančioje nuo asmenukių sukeltų sužalojimų, tam tikros dažniausiai turistų lankomos vietos paskelbtos nedraugiškomis asmenukėms. Tokiu būdu siekiama kaip įmanoma sumažinti patiriamą žalą. Tragiškiausi asmenukių atvejai fiksuojami karo ir konflikto zonose. 2014 m. libanietis Mohammadas Caaras žuvo iš karto pasidalinęs savo nuotrauka socialiniame tinkle. Jis žuvo nuo automobilyje sprogusios bombos, kurios būtų galėjęs išvengti vietoje asmenukės pasirinkęs savo saugumą.

Meno įkaitai

Ironiška tai, kad asmenukei pasidaryti teoriškai turėtų užtekti vienos sekundės. Tačiau nesėkmingas bandymas meną kurti telefonu gali meną ir sugadinti. Tuo visai neseniai įsitikino meno galerija Los Andžele, eksponavusi menininkės Simono Bircho kurtas karūnų skulptūras. Šalia jų norėjusi nusifotografuoti moteris užkliudė visą instaliacijos eilę ir sugadino dalį ekspozicijos. Turėjusi būti tobula asmenukė jai kainavo 200 tūkst. svarų sterlingų. [embed]https://www.youtube.com/watch?v=SsKyxf12QVo[/embed] 2014 m. norėdamas nustebinti savo draugus ir socialiniame tinkle „Instagram“ pasidalinti nuotrauka su XIX a. skulptūra, vaizduojančia Senovės Graikijos laikų personažą, studentas iš Milano švelniai prilietė mano kūrinį. Breros vaizduojamosios dailės muziejuje saugomai skulptūrai toks prisilietimas atsiėjo sugadinta apatine jos dalimi. Nes juk tam, kad pasidarytum kokybišką nuotrauką, reikia ant skulptūros užlipti. Tokie nevaldomi muziejų ir galerijų lankytojų veiksmai kelia siaubą meno erdvių savininkams ir darbuotojams. Jie jau spėjo įsitikinti, kad taisyklė neliesti meno kūrinių nebeveikia. Todėl vis daugiau jų pasirenka tiesiog neleisti fotografuotis: vieni jų draudžia asmenukių lazdelę (angl. selfie stick), kiti – asmenukes bendrai.
2017 07 24 16:17
Spausdinti