Meniu
Prenumerata

antradienis, kovo 19 d.


GRŪDŲ EKSPORTAS IŠ UKRAINOS
Po derybų Maskvoje Turkijos laivas išplaukė iš Ukrainos Mariupolio uosto
BNS
Pexels

Turkijos krovininis laivas trečiadienį išplaukė iš Rusijos okupuoto Ukrainos Mariupolio uosto po „konstruktyvių“ derybų su Maskva dėl grūdų, pranešė turkų gynybos ministerija.

Ministerija nenurodė, ar laivas gabena kviečius.

„Susitikimas Maskvoje davė pirmą konkretų rezultatą“, – skelbiama Turkijos ministerijos pranešime.

„Praėjus vos kelioms valandoms po ilgai trukusio susitikimo pabaigos, kelias dienas laukęs Turkijos sausų krovinių laivas išplaukė iš Ukrainos uosto“, – nurodoma jame.

Pareiškime priduriama, kad „Azov Concord“ tapo pirmuoju užsienio laivu, išplaukusiu iš Mariupolio uosto – miesto, nuniokoto ištisas savaites trukusios apgulties, kuri, Ukrainos pareigūnų vertinimu, nusinešė 20 000 gyvybių, – nuo Rusijos invazijos pradžios vasario mėnesį.

Turkija vadovauja pastangoms atnaujinti Ukrainos grūdų eksportą per Juodąją jūrą, kurį sustabdė minų laukai ir Rusijos vykdoma Ukrainos uostų blokada.

Turkijos generolų ir jų kolegų iš Rusijos susitikime Maskvoje pasiektas „susitarimas dėl būsimų Turkijos, Rusijos, Ukrainos ir JT derybų“, sakoma Turkijos pareiškime.

„Atsižvelgiant į tai, buvo nuspręsta, kad po susitikimo su Ukrainos puse ir JT artimiausiomis savaitėmis Turkijoje turėtų būti surengtas keturšalis susitikimas“, – nurodė Turkijos gynybos ministerija.

Turkijos žiniasklaida anksčiau pranešė, kad keturšalės derybos dėl grūdų eksporto vyks kitą savaitę Stambule.

Maskva neigia blokuojanti krovininių laivų su ukrainietiškais grūdais eismą ir kaltina Vakarų sankcijas Rusijai prisidėjus prie maisto krizės.

Rusijos gynybos ministerijos pareiškime apie susitikimą su turkais nepaminėta jokios pastebimos pažangos.

„Šalys aptarė saugų Turkijos prekybinių laivų išplaukimą ir grūdų eksportą iš Ukrainos uostų, taip pat būdus, kaip užtikrinti saugią laivybą Juodojoje jūroje“, – sakoma Rusijos pareiškime.

Milijonai tonų kviečių ir kitų grūdų šiuo metu yra įstrigę Rusijos okupuotuose ar blokuojamuose Ukrainos uostuose.

Ši krizė turėjo įtakos maisto kainų augimui ir prisidėjo prie pasaulinės infliacijos šuolio.

Jungtinės Tautos įspėja, kad šiuo metu krizė labiausiai paveikė neturtingesnes Afrikos šalis, kurios yra labai priklausomos nuo rusiškų ir ukrainietiškų kviečių.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 06 22 15:15
Spausdinti