Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


SOCIALINIAI TINKLAI
Po JAV teismo sprendimo „Facebook“ rinkos vertė pirmą kartą viršijo 1 trln. JAV dolerių
BNS
Pexels
„Facebook“.

JAV teismas pirmadienį atmetė federalinių ir valstijų reguliuotojų pernai prieš „Facebook“ pateiktus antimonopolinius ieškinius, tokiu būdu leisdamas socialinės žiniasklaidos milžinės vertei pirmą kartą viršyti 1 trln. JAV dolerių ribą.

JAV Vašingtono apygardos teismo teisėjas Jamesas Boasbergas atmetė Federalinės prekybos komisijos ir daugiau nei 40 valstijų gruodį pateiktus ieškinius, kuriais siekta užginčyti „Instagram“ ir susirašinėjimo platformos „WhatsApp“ įsigijimą.

Federalinių institucijų ieškinyje „nepateikta pakankamai faktų, kad būtų galima įtikinamai nustatyti būtiną elementą, <...> jog „Facebook“ turi monopolinę galią asmeninių socialinių tinklų paslaugų rinkoje“, pareiškė teisėjas 53 puslapių apimties nuomonėje, tuo pačiu suteikdamas institucijoms galimybę pateikti pakartotinius ieškinius.

Gruodžio mėnesį pateiktuose ieškiniuose, kurie buvo apjungti federaliniame teisme, federaliniai ir valstijų pareigūnai pareikalavo „Instagram“ ir „WhatsApp“ pardavimo, teigdami, kad „Facebook“ veikė siekdama „įtvirtinti ir išlaikyti savo monopoliją, kad vartotojai neturėtų konkurencijos užtikrinamų privalumų“.

Teisėjas paskelbė atskirą nuomonę, atmesdamas bylą, teigdamas, kad prokurorai per ilgai laukė užginčydami „Instagram“ įsigijimą, įvykusį 2012 metais, bei „WhatsApp“ įsigijimą, įvykusį 2014-aisiais.

Pasak teisėjo, Federalinės prekybos komisijos skunde „beveik nieko konkretaus nesakoma dėl pagrindinio klausimo – kiek „Facebook“ iš tikrųjų turėjo galios <...> panašu, jog agentūra tikisi, kad teismas paprasčiausiai sutiks su nuomone, jog „Facebook“ yra monopolistė“. 

Nuomonėje teigiama, kad federalinė agentūra savo atvejį grindė „neaiškiu“ teiginiu, jog „Facebook“ kontroliuoja daugiau nei 60 proc. socialinių tinklų rinkos, tačiau Federalinės prekybos komisija „net nepagrindžia to, ką vertina“.

J. Boasbergas pažymėjo, jog „nagrinėjama rinka yra neįprasta daugeliu atžvilgių, įskaitant tai, kad joje esantys produktai nėra parduodami už įprastą kainą <...> taigi teismas negali tiksliai suprasti, koks tai yra agentūros nurodomas rodiklis „60 proc. ir daugiau“, kai net nenurodomi faktai, galintys jį pagrįsti“.

Vis dėlto jis nusprendė, kad „šį trūkumą galima pašalinti pakartotinai kreipiantis į teismą“, suteikiant galimybę Federalinės prekybos komisijai pakartotinai pateikti ieškinį.

Paskelbus sprendimą, „Facebook“ akcijų vertė išaugo, o bendrovės rinkos vertė pirmą kartą viršijo 1 trln. JAV dolerių.

„Facebook“ savo pranešime bendrovė pareiškė: „Džiaugiamės, kad šiandienos sprendimu pripažįstami vyriausybės atstovų skundų, pateiktų prieš „Facebook“, trūkumai. Mes kiekvieną dieną sąžiningai konkuruojame, kad uždirbtume žmonių dėmesį ir skiriamą laiką, ir toliau tieksime puikius produktus žmonėms ir verslui, kurie naudojasi mūsų paslaugomis “.

Nutarimas priimtas praėjus savaitei po to, kai JAV Kongreso komisija parengė teisės aktus, leisiančius nuodugniai pertvarkyti antimonopolinius įstatymus ir suteiksiančius daugiau galių reguliavimo institucijoms suskaidyti dideles technologijų įmones, ypač tokias kaip „Facebook“, „Google“, „Amazon“ ir „Apple“.

Tokių veiksmų imamasi didėjant nerimui dėl didžiųjų technologijų įmonių, kurios vis labiau dominuoja pagrindiniuose ekonomikos sektoriuose ir kurių galia pandemijos metu nuolat augo.

„Facebook“ kritikai teigia, kad teismo nutarimas pabrėžia būtinybę peržiūrėti antimonopolinius  įstatymus šiame interneto amžiuje.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 06 29 12:18
Spausdinti