Meniu
Prenumerata

antradienis, kovo 19 d.


PREKYBOS KARAI
PPO leido ES įvesti 4 mlrd. JAV dolerių sankcijas JAV ginče dėl „Boeing“ ir „Airbus“
BNS

Pasaulio prekybos organizacija (PPO) oficialiai leido Europos Sąjungai per metus taikyti 3,99 mlrd. JAV dolerių dydžio sankcijas prekėms ir paslaugoms iš Jungtinių Valstijų, užsitęsus ginčui dėl „Airbus“ ir „Boeing“.

Prieš metus PPO leido Jungtinėms Valstijoms įvesti 7,5 mlrd. JAV dolerių vertės muitus Europos prekėms dėl neteisėtų ES subsidijų koncernui „Airbus“.

PPO, peržiūrėjusi jau 15 metų besitęsiantį ginčą tarp JAV ir ES, padarė išvadą, kad abi pusės naudojo neteisėtas subsidijas, tačiau ES tai darė didesniu mastu, pranešė organizacija.

Nepaisant šio oficialaus PPO pritarimo, ekspertai tvirtina, kad tikriausiai ES neskubės įvesti muitų. Tikėtina, kad ES lauks JAV prezidento rinkimų rezultatų, kad suprastų, ar įmanomi ginčų sprendimai derybų keliu, rašo agentūra „Bloomberg“, remdamasi šaltiniais.

JAV prekių, kurioms ES gali nustatyti muitus, sąraše – lėktuvai, anglis, žemės ūkio produkcija, jūros gėrybes, tai yra tos, kurios yra labai svarbios dabartiniam JAV prezidentui Donaldui Trumpui.

Už prekybą atsakingas Europos Komisijos narys Valdis Dombrovskis anksčiau yra apibūdinęs sunkumus derybose su dabartine Baltųjų rūmų administracija.

„Galbūt, su naująja administracija derėtis bus lengviau, nes žinome, kad D. Trumpas, deja, derybose laikosi vienašališkumo principų, kurie kelia rimtą įtampą bei daugybę problemų“, – anksčiau šį mėnesį V. Dombrovskis kalbėjo Europos Parlamente.

Dabar galioja JAV 15 proc. importo muitai ES lėktuvams, o 25 proc. – tokiems produktams kaip vynas, sūris, kava, alyvuogės.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 10 14 12:02
Spausdinti