Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


PASAULIS 2024
Ratai tarp ratų: savavaldžiai automobiliai skinasi kelią masinio paplitimo link
Simonas Wrightas
The Economist
Savavaldžiai automobiliai skinasi kelią masinio paplitimo link.

Tam, kad būtų galima suskaičiuoti visas nepasiteisinusias savavaldžių automobilių įsigalėjimo datas, nereikia pažangaus jutiklio. „General Motors“ kadais žadėjo, kad 2019 m. savavaldžiai automobiliai jau bus paplitę keliuose.

„Ford“ kartu su pavėžėjimo paslaugų bendrove „Lyft“ nurodė 2021-uosius kaip labiau tikėtinus. Jau dešimtmetį Elonas Muskas žada, kad visiškai savavaldės „Teslos“ turi pasirodyti vėliausiai po metų. Tačiau galimybė nusnausti prie vairo ilgoje kelionėje ir toliau lieka tolima svajone. Bet 2024-aisiais savavaldžiai automobiliai priartės prie to.

Per ateinančius metus robotaksi išriedės iš bandymo zonų, o pažangios savavaldžio vairavimo ypatybės taps prieinamos didesnei daliai vairuotojų. Savavaldžio vairavimo siekis paskatino susiformuoti tris stovyklas: tai visiškai savavaldžius robotaksi kuriančios įmonės; į įvairias pagalbines vairavimo sistemas susikoncentravę automobilių gamintojai; savo planų turinti „Tesla“.

Išsikviesti robotaksi taps įmanoma dažniau. „Waymo“, priklausanti bendrovei „Alphabet“, ir „Cruise“, kuri yra „General Motors“ dalis, šiuos automobilius testuoja ilgą laiką. Jie jau teikia pavėžėjimo paslaugas ištisą parą San Fransiske be atsarginio vairuotojo. Tiesa, „Criuse“ licencija buvo sustabdyta spalį po įvykio su pėsčiuoju.

2024 02 01 16:00
Spausdinti