Meniu
Prenumerata

antradienis, kovo 19 d.


IŠMANIEJI TELEFONAI
„Samsung Galaxy S22 Ultra“ apžvalga: milžinas su stebuklinga lazdele
Ovidijus Lukošius
Gamintojai
„Samsung Galaxy S22 Ultra“.

„Samsung Galaxy S22 Ultra“ yra vienas brangiausių išmaniųjų telefonų rinkoje. Ar jis vertas kiekvieno cento, kurio už jį prašo?

Naujosios „Samsung“ išmaniųjų telefonų serijos S22 hierarchijos piramidės viršūnė priklauso būtent „S22 Ultra“ modeliui. O jis, tarsi valdovas su skeptru, mojuoja išmaniuoju „S Pen“ pieštuku. Būtent šis aksesuaras skiria „S22 Ultra“ ir nuo kitų serijos modelių, ir nuo pagrindinių konkurentų iš kitų gamintojų lentynų.

Tačiau yra ir daugiau pagundų paišlaidauti, užuot pasirinkus, pavyzdžiui, „Galaxy S22+“.

Kaip jis atrodo?

Kai visa priekinė dalis skirta tik ekranui, telefonų gamintojams darosi vis sunkiau nustebinti dizaino naujovėmis ir pastaruoju metu daugelis dėmesį sutelkė į objektyvų bloką ant įrenginių nugarėlės. „Samsung“ šįkart pasielgė kiek kitaip – tiesiog išdėliojo objektyvus ir daviklius, tačiau vis tiek sukūrė telefoną, kuris išsiskiria savo išvaizda ir ne tik dėl to, kad yra labai didelis.

Gamintojai
„Samsung Galaxy S22 Ultra“.

Agresyvus ar net militaristinis – tokiais žodžiais norisi apibūdinti „S22 Ultra“ korpusą, kuris neturi nė vienos nereikalingos detalės – jokių blizgučių, jokių beprasmių silueto linijų. Blizgaus metalo rėmo galai lygūs lyg priekalas, o briaunos suapvalintos, į jas įsilieja kraštuose sulenktas ekranas. Nugarėlė matinė. Įrenginys atrodo solidus, tvirtas ir prabangus. Jei reikėtų palyginti su automobiliais, tai būtų ne „Mercedes“ sedanas, bet „Land Rover Defender“ visureigis bekelei skirtomis padangomis.

Lietuvoje galite rinktis iš keturių spalvų – baltos, juodos, žalios ir burgundiškos. Pastraipoje aukščiau pateiktas palyginimas labiausiai tinka juodos spalvos telefonui, kiti deriniai suteikia šiek tiek žaismingumo ir elegancijos.

Daugiau nei 16 cm aukščio ir beveik 8 cm pločio telefonas ne tik didelis, bet ir gana sunkus. Jo korpuse slepiasi ir kraunausi „S Pen“ pieštukas, o didelius matmenis atperka 6,8 colio ekranas. Jo 3088x1440 ekrano rezoliucija siekia 500 pikselių coliui. Ekrano atnaujinimo maksimalus dažnis yra 120 Hz, tačiau jis automatiškai parenkamas pagal naudojamų programėlių poreikį, kad veiktų sklandžiai, bet ir taupytų bateriją. Tiesa, toks pat ekranas montuojamas ir į pigesnius S22+ ar S22 modelius.

Fotokamera: gera, bet ne geriausia

Kaip jau minėta, „S22 Ultra“ objektyvai nebėra įspausti kamerų bloke, o tiesiog tvarkingai išdėlioti ant įrenginio nugarėlės. Tai – 108 MP pagrindinis objektyvas, du 10 MP teleskopiniai ir 12 MP itin plataus kampo. Tie patys objektyvai naudoti S21 serijoje, tačiau „Samsung“ tobulino pačią fotografavimo technologiją, stabilumo kontrolę. Asmenukėms skirta priekinė 40 MP kamera.

Foto galerija:new_000251275_1:

Teleskopinių objektyvų optinis artinimas siekia iki 10, o skaitmeninis – iki 100 kartų. Skaičiai nesikeičia keletą metų, tačiau nuotraukų kokybė pastebimai geresnė. Artinimo diapazone iki 30 kartų pavyks padaryti iš tiesų kokybiškų nuotraukų, tačiau vis labiau artėjant prie 100 nuotraukos labiau primins tapybą aliejumi.

Fotografavimo ir filmavimo funkcijų sąrašas visiškai tradicinis – jokių naujovių. Konkurentai iš „Huawei“ turi daugiau įdomių sprendimų tiktokeriams ir kitiems vaizdo turinio kūrėjams. Tačiau „S22 Ultra“ kamerų rinkinys patenkins daugelį vartotojų – programinė įranga išspręs šviesos stygiaus ar sudrebėjusių rankų sukeltas problemas, bet, žinoma neparinks tinkamos kompozicijos ar siužeto. Todėl pravers viena naudingiausių nuotraukų redagavimo funkcijų – nereikalingų objektų šalinimas. Tiesiog reikia apibraukti, tam labai pravers S Pen“, daiktą nuotraukoje ir programa jį ištrins. Jei ši kompozicinė šiukšlė buvo debesų, jūros ar smėlio fone – neliks nė žymos.

IQ
„S22 Ultra“ (kairėje) ir „Huawei 50 Pro“ nuotraukos.

Palyginome „S22 Ultra“ ir naujojo „Huawei 50 Pro“, naudojančio „Leica“ objektyvus, fotokameras. „Samsung“ nuotraukų spalvas kiek dirbtinai sušildo ir paryškina, netgi kiek sudramatina. „Huawei“ priešingai – šiek tiek jas atšaldo, bet išlieka arčiau originalaus vaizdo, o patys objektyviai vos, bet pastebimai, aštresni. Tačiau tai niuansai, kuriuos paslėps instagramo filtrai ar nuotraukų redagavimo programėlės.

Stebuklingasis pieštukas

Išmanusis „S Pen“ pieštukas greičiausiai bus ta priežastis, kodėl ryšitės išleisti papildomus 200 eurų už „S22 Ultra“. Prieš dvejus metus ir gerokai iki tol „S Pen“ buvo siūlomas su „Samsung Note“ telefonais ir daliai šios serijos gerbėjų kaip tik dabar ateina laikas atsinaujinti. Tačiau su „S Pen“ nesusidūrusiems vartotojams kils klausimas, ar šis išmanus pieštukas iš tiesų reikalingas? Ar gali būti taip, kad jis didžiąją dalį laiko taip ir slėpsis jam skirtoje telefono ertmėje?

Pirmas įspūdis ištraukus pieštuką iš jo slėptuvės – „S Pen“ labai trapus ir reikia smuikininko pirštų jam suvaldyti. Iš tiesų tai gali būti problema žmonėms su itin didelėmis plaštakomis ar mūrininkams, tačiau daugelis netrukus sugebės suvaldyti šį miniatiūrinį įrankį ir galbūt ims naudoti netgi įprastam naujienų portalų vartymui.

Vos ištraukus pieštuką iš jo lizdo juodame telefono ekrane užsidega užrašas „Rašykite čia“. „S Pen“ galima rašyti tiesiog ant „miegančio“ ekrano. Tekstą vėliau galima konvertuoti į „Word“ ar PDF failą, panaudoti kuriant dokumentus ar rašant elektroninį laišką. Žavu tai, kad ir kokia kreiva jūsų rašysena, o rašant miniatiūriniu pieštuku ant telefono stiklo ji gražesne tikrai netampa, tekstas gana tiksliai konvertuojamas. O jei rašote tikrai aiškiai – tikėtina, tekstas bus perkeltas be menkiausios klaidos.

Jei nuobodžiuose susirinkimuose mėgstate piešti sąsiuvinio paraštėse, tą galima daryti ir ant „S22 Ultra“ ekrano. Piešinį taip pat galima išsaugoti ar čia pat pasidalinti su kolegomis. Jei šis užsiėmimas patiks, yra daugiau piešimo, animacijų ir spalvinimo programėlių, o įgudus savo darbais galima dalintis su „PenUp“ bendruomene, mokytis iš jos narių.

*****susije*****

„S Pen“ taip pat pravers fotografuojant. Ilgiau palaikius nuspaustą „S Pen“ klavišą atidaroma fotografavimo programėle. Spustelėjus kartą – fotografuojame, nuspaudžiant ilgiau – daroma nuotraukų serija, o spustelėjus dukart perjungima galinė kamerą į priekinę ar atvirkščiai. „S Pen“ veikia ir kaip nuotolinis pultas – tai reiškia, kad giminės baliuje galėsite padaryti grupinę nuotrauką ir nereikės klumpant bėgti, kol suveiks fotoaparato užrakto laikmatis. „S Pen“ kaip distanciniu pultu galima naudotis ir valdant telefonu leidžiamą muziką ar dideliame ekrane pristatant skaidres iš telefono.

Pieštuku taip pat galima karpyti vaizdą ekrane darant ne visą ekrano nuotrauką, bet konkrečią jo dalį tiesiog apvedant pieštuku. Kalendoriaus programėlėje ranka galima suvesti pastabas.

Žinoma, išlieka klausimas, kaip dažnai naudositės šiomis funkcijomis, kurių daugelis vis dėl to priskirtinos pramogoms, o ne darbui.

Kodėl verta pirkti?

Dėl didelio ekrano ir dėl „S Pen“.

„Samsung Galaxy S22 Ultra“ ekranas yra 6,8, „Apple iPhone 13 Pro Max“ – 6,7, o „Huawei P50 Pro“ – 6,6 colio. Ir tie du coliai iš tiesų jaučiasi.

Gamintojai
„Samsung Galaxy S22 Ultra“.

„Tele2“ el. parduotuvėje „S22 Ultra“ su 256 GB atmintimi kainuoja 1359 (128 GB – 1259 eurus), „iPhone 13 Pro Max“ – 1399, o „Huawei P50 Pro“ – 1199 eurus. Dėl JAV sankcijų „Google“ produktų nepalaikantis „Huawei“ atrodo mažiau patrauklus, todėl galima tikėtis ir dar geresnės kainos, ir papildomų dovanų.

„iPhone“ ir „Samsung“ flagmanų kainos beveik identiškos, tad nepriklausantys vieno ar kito gamintojo gerbėjų klubui, sprendimą, kurį įrenginį pasirinkti, priims būtent dėl „S Pen“ pieštuko.

„Samsung Galaxy S22 Ultra“ techniniai duomenys

2022 04 10 13:03
Spausdinti