Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


IŠMANIEJI TELEFONAI
„Samsung Z Galaxy Fold 4“: telefonas pasiturintiems technologijų gurmanams
IQ

Apie hibridinius įrenginius mėgstamas sakyti – du viename. Tačiau atveriamas „Samsung Z Galaxy Fold 4“ yra tikras chameleonas. Bet ar jums jo reikia?

Užvertas „Fold 4“ yra tiesiog įprastas išmanusis telefonas, tik gerokai storesnis. Jo storis ties vyrių kraštu siekia net 1,58 cm ir laikant rankoje negali nejusti 263 gramų masės.

6,2 colio skersmens AMOLED viršelio ekranas yra pakankamai didelis, kad galėtumei jį naudoti kaip įprastą išmanųjį, tiesa, jis gerokai siauresnis, tad ir vaizdas jame susmulkėjęs. Visgi perversti naujienas, atsakyti į trumpąją žinutę ar keletą minučių panaršyti feisbuke jo visiškai užtenka. Tad jeigu tuo jūsų veikla išmaniuoju telefonu apsiriboja, parduotuvėje rasite pigesnių ir patogesnių modelių.

„Fold 4“ išskirtinumas atsiskleidžia jį atvertus. Gauname 7,6 colio skersmens beveik kvadrato formos ekraną – chameleonas pasivertė nedideliu planšetiniu kompiuteriu. Tokiame dideliame ekrane patogu žiūrėti ne tik trumpus „YouTube“ siužetus, bet ir filmus – net ir dviem žmonėms lėktuve ar iškyloje. Palenkus ekraną 90 laipsnių ar platesniu kampu – vaizdo įrašas „persikrausto“ ant vertikalios jo dalies, o likusi pusė tarnauja kaip stovas. Kai virtuvėje išbandysite internete rastą siužetą apie patiekalo receptą, ši telefono „poza“ labai pravers.

Dideliame ekrane galima vienu metu pasileisti keletą programų ir jas išsidėlioti įvairaus dydžio languose po visą ekraną. Atvertus gaunate ir QWERTY klaviatūrą su lietuviškomis raidėmis, kuri perskyla į dvi dalis – pusę jos galite valdyti kairės rankos, o kitą – dešinės nykščiu. Šiek tiek pasitreniravus galima įgusti rašyti kone taip pat greitai kaip įprasta kompiuterio klaviatūra, tad bent jau trumpos kelionės metu galima išsiversti vien tik su „Fold 4“, net jei tektų tvarkyti darbo reikalus ar parašyti reportažą.

Galite pamiršti ir „Kindle“ skaityklę, nes „Samsung“ telefonas puikiausiai pakeis ir ją – atsiuntę „Kindle“ programėlę čia rasite visą savo elektroninę biblioteką. „Fold 4“ taip pat galima susieti su išmaniuoju „Samsung“ rašikliu „S Pen“, tiesa, jį teks įsigyti papildomai.

Galiausiai telefoną galima prijungti prie monitoriaus ir naudoti kaip asmeninį kompiuterį. Jei neturite belaidžiu ryšiu veikiančio monitoriaus, pakaks USB-C ir HDMI jungties susieti telefoną su bet kokiu monitoriumi. Tereikės sukrapštyti 20–30 eurų belaidei klaviatūrai. Galite prijungti ir belaidę pelę, tačiau ir „Fold 4“ gali atlikti pelės funkciją.

Svarbiausi parametrai

„Fold 4“ apginkluotas „Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1“ procesoriumi – galingiausiu „Android“ įrenginiams skirtame arsenale. Operatyvioji atmintis (RAM) yra 12 GB. Galite pasirinkti 256, 512 GB ar net 1 TB atminties. Abiejų ekranų dažnis siekia 120 HZ.

„Fold 4“ turi penkias kameras – nieko nuostabaus telefonui su dviem ekranais. Taigi, komplektą su daro 10 MP (viršelio ekrane) ir 4 MP asmenukių kameros bei 50 MP pagrindinė, 12 MP itin plataus kampo kameros bei 10 MP teleobjektyvas su 3 kartų optiniu artinimu. Tai, vertinant šių dienų standartais, yra rimtas rinkinys, patenkinsiantis net ir gerokai pažengusius fotografijos mėgėjus, nors naujų nustebinančių funkcijų rasti nepavyks. Tiesa, tam tikro naujo potyrio gali suteikti didysis ekranas, nes dešinę jo dalį galima naudoti kaip gero kadro ieškiklį, o kairėje pamatyti ką tik padarytą nuotrauką – nereikia šokinėti iš fotokameros į galerijos programėlę ir atgal.

„Fold 4“ palaiko 5G ryšį, turi dėklą dviem SIM kortelėmis, taip pat eSIM. Baterijos, gamintojų teigimu, turėtų užtekti 35–40 valandų. Realiai aktyviai naudojant telefoną jį tektų kiek įkrauti kasdien arba kas antrą parą, jei naudosite saikingiau. Pilnai įkrauti bateriją užtruks 80 minučių.

Kodėl verta pirkti?

Lietuvoje galima įsigyti fantominės juodos arba smėlio spalvos, pastarasis derinamas su aukso spalvos apvadais, telefonus. Pirmasis modelis atrodo solidžiau, antrasis – prašmatniau, taigi, tik skonio reikalas, kurį pasirinksite.

Kaina priklausys nuo atmintinės dydžio, tad modelis su 256 GB atmintimi atsieis 1819 eurų. Pridėję 120 eurų atmintinę galite padvigubinti iki 512 GB ir tai atrodo racionalus sprendimas. Jei eisite iki galo ir pasirinksite 1 TB, teks pakloti 2179 eurus.

*****susije*****

Bet kuri kaina atrodo pernelyg didelė už mobilųjį telefoną. Tačiau nepamirškite, kad „Fold 4“ yra gerokai daugiau nei tiesiog išmanusis telefonas ir galite jaustis taip pat įsigiję planšetę, skaityklę ir netgi asmeninį kompiuterį. Išvada akivaizdi – šis įrenginys skirtas technologijų gurmanams, kurie sugebės priversti jį atidirbti kiekvieną išleistą centą.

Verdiktas

Tai – įrenginys ne kiekvienam ir ne tik dėl kainos. Jei vertinate mobilumą ir daug laiko praleidžiate ne biure bei telefoną naudojate daugiau nei skambučiams, žinutėms ir naujienoms, verta apie jį pamąstyti.

Privalumai

Trūkumai

2022 12 12 07:54
Spausdinti