Meniu
Prenumerata

antradienis, kovo 19 d.


AVIACIJA
SAS ir streikuojančių pilotų profsąjungos pasiekė susitarimą
BNS
Unsplash

Skandinavijos oro linijų bendrovė SAS ir jos pilotams atstovaujančios profsąjungos antradienį pranešė pasiekusios susitarimą, kuris užbaigs dvi savaites trukusį streiką, vežėjai atsiėjusį nuo 9 iki 12 mln. JAV dolerių per dieną.

Susitarimą patvirtino ir bendrovė, ir profsąjungos, o jis pasiektas po derybų, įvykusių pirmadienį ir trukusių iki pat ankstaus antradienio ryto.

„Po 15 dienų trukusio streiko SAS ir „SAS Scandinavia“ pilotų profesinės sąjungos baigė derybas. Šalys susitarė dėl naujų 5,5 metų trukmės kolektyvinių sutarčių, o „SAS Scandinavia“ vykdomi skrydžiai bus atnaujinti pagal įprastą skrydžių tvarkaraštį kuo greičiau“, – paskelbtame pranešime teigė SAS.

„SAS pilotai prisiėmė atsakomybę pasirašyti naują susitarimą su SAS – streikas bus nutrauktas“, – teigiama atskirame Švedijos oro linijų pilotų asociacijos (SPF) pranešime.

Vežėjos pilotai streikavo nuo liepos 4 dienos, kai nutrūkus deryboms beveik 1 tūkst. pilotų pasitraukė iš darbo.

Pilotai protestavo prieš atlyginimų mažinimą, kurio reikalavo vadovybė, įgyvendindama įmonės išlikimą skirtą užtikrinti restruktūrizavimo planą, bei prieš įmonės sprendimą nebesamdyti atgal per COVID-19 pandemiją atleistų pilotų.

SPF duomenimis, pagal naująjį susitarimą bus iš naujo pasamdyta 450 pilotų.

Praėjus vienai dienai po streiko pradžios, SAS paskelbė, kad Jungtinėse Valstijose pateikė prašymą pritaikyti jai bankroto apsaugos procedūrą, o generalinis direktorius Ankas Van der Werffas praėjusią savaitę perspėjo, kad užsitęsęs streikas kelia pavojų šiam procesui ir „galų gale, įmonės išlikimui“.

Dešimtą streiko dieną SAS pranešė, kad pilotų protestas įmonei atsieina maždaug 1–1,3 mlrd. Švedijos kronų (94–123 mln. JAV dolerių), o daugiau nei 2,5 tūkst. skrydžių buvo atšaukta.

Vežėjo vadovas taip pat teigė, kad streikas taip pat „daro rimtą poveikį galimybėms sėkmingai įgyvendinti programą „SAS Forward“ – sąnaudų taupymo programą, kurią su sunkumais susidūrusi įmonė pradėjo vasario mėnesį.

SAS, turinti beveik 7 tūkst. darbuotojų, daugiausia Danijoje, Norvegijoje ir Švedijoje, siekia pritraukti apie 9,5 mlrd. kronų naujo kapitalo.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 07 19 09:34
Spausdinti